Týrání psů u supermarketů. To je klasické zimní zátiší

Pes je nejlepším přítelem člověka, přesto se tak lidé často nechovají...
 

Mráz a zima mnohým majitelům psů nebrání v tom, aby své miláčky přivázali u supermarketu k zábradlí a nechali dlouhé hodiny zmrzat. Jak se zachovat v takové situaci?

O týrání domácích mazlíčků se většinou mluví především v létě v souvislosti s tím, že lidé nechávají pejsky zavřené ve vypečených autech, bez vody a vzduchu. Teď však nastal opačný extrém, zima. 

Pokud je pes přivázaný na krátkém vodítku u obchodu, nemůže se ani dostatečně hýbat, aby se ohřál. Stojí na studeném betonu a je mu zima. Po několika minutách, podle tloušťky kožichu, se začíná pes třást zimou. Pes se rychle nachladí, zvláště pokud jde o oslabeného jedince. Největší pozor bychom tedy měli dávat na štěňata, staré psy a ty, kteří jsou nemocní. 

Riziková plemena 

Někteří psi si užívají na sněhu, ale žádný se nebaví před supermarketem na vodítku
  • Pražský krysařík
  • Jorkšírský teriér
  • Německý pinč

Odolná plemena

  • Husky 
  • Bernardýn
  • Vlčáci

 

Jak postupovat, když narazíme na chudáčka uvázaného hodiny na mrazu?

Nebojte se zavolat městskou policii, řešení těchto případů patří k jejich pravomocem. V žádném případě se nenechte odbýt s tím, že jde jen o věc. Pes už je uznán jako živá bytost s emocemi. Majiteli hrozí pokuta. "V žádném případě nemůžete pejsky zachraňovat sami tak, že je odvážete a vezmete k sobě domů," vysvětlila majitelka psího útulku Dáša Macháčková. Psovi můžete nabídnout nějaký kus látky nebo teplou vodu. Pozor, to, že je pes přivázaný, neznamená, že je přátelský. Klidně vás může pokousat i vyzmrzlý vyděšený pes.

Jak se pozná nachlazený pes? Jak se projeví nastydnutí u pejska? Rýma, kašel či výtok z očí mohou být doprovodným příznakem onemocnění horních cest dýchacích i u psa. Pes může dostat i angínu. Komplikované případy si vyžádají i podání širokospektrálních antibiotik.