Přichází éclair: Francouzská cukrovinka, na které si pochutnávali mocní králové

 

Voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled. Takové jsou éclairs, tradiční francouzské cukrovinky. Éclair znamená "světelný záblesk" a není to vůbec náhoda. Tyhle báječné sladkosti vypadají oslnivě a snědí se rychlostí blesku. 

Je to krásná jemná hra, která má za výsledek neskutečnou dobrotu. "Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní. My sami jsme ten souzvuk ladili skoro dva měsíce," říká spokojeně Jan Ivanco, majitel malého pražského cukrářství, kde éclairs začali nabízet s pěti příchutěmi: pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové a čokoládové s nugátovým krémem.

Vytvořit dokonale chutnou i krásnou "eclairku" je podle Ivanca úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí s každým kusem pečlivě vyhrát. "Jde pak o skutečnou delikatesu, kterou je možné buď s rozkoší okamžitě sníst, anebo s ní, stejně jako je to zvykem ve Francii, udělat někomu radost." Hezky zabalené "eclairky" totiž Francouzi nosí na návštěvy svým přátelům jako luxusní a zároveň od srdce darovanou pozornost. V pekařství Petite France Boulangerie & Patisserie denně vyprodukují až 40 kusů těchto ručně vyráběných dobrot.

Zářivá pochoutka králů
Stejně jako samotná výroba je zajímavá i historie éclairs. Podle historiků zkoumajících dějiny jídla se cukrovinka objevila prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé ji mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny.

"Král kuchařů a kuchař králů," jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařkou celebritu a stál i u zrodu světové proslulosti francouzské kuchyně. Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L'Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Quiche a originální marmelády
Ani v pražském pekařství a cukrářství však nezahálejí. I tady už zkoušejí další příchutě, testováním prochází teď éclair borůvková a s passion fruit. Ke sladké novince tu navíc připojili i oblíbené slané quiche. Nově tu lze ochutnat quiche lososový, špenátový a žampiónový. A i tady věnovali výrobě zvláštní pozornost. Aby byl quiche opravdu měkounký, musí se těsto nechat pořádně odležet.

"Při domácím pečení, kdy chceme obvykle quiche připravit co nejdřív, to bývá maximálně hodina, u nás ale těsto odpočívá i jeden den, což spolu s použitím pravé smetany, másla a vajec z domácího chovu dodává výsledku žádoucí křehkost a chuť," prozrazuje Jan Ivanco. Hlavně na podzim sází i na ručně vyráběné marmelády podle francouzských receptur.

Ve stylové prodejně, která funguje zároveň jako cukrárna a kavárna, najdete marmeládu meruňkovou s levandulí, hruškovou s badyánem a francouzským koňakem, švestkovou se skořicí a vlašskými ořechy a jahodovou s vanilkou a karamelem. Co k tomu ještě dodat? Snad už jen popřát dobrou chuť!