Hasiči prožili relativně klidnou noc, vyjížděli do věznice i k páře z ovaru

 

Nakonec docela klidnou noc prožili hasiči ve Středočeském kraji. Jedenáct požárů sice není úplně málo, ale oproti předpokladům se to dá hodnotit jako dobré číslo. Ve stejném období loňského roku k podobným případům vyjížděli celkem dvacetkrát. Celkový účet za předešlou noc je 298 tisíc korun.

Za poslední den roku 2016 zaznamenal Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje 33 událostí, z nichž přesně třetinu tvořily požáry s celkovou škodou 298 tisíc korun. Sedm požárů likvidovali hasiči v rámci územního odboru Kladno. Loni na Silvestra bylo z 38 zásahů 20 požárů.

K první vážnější události vyjížděla po třetí hodině odpoledne profesionální jednotka ze stanice Jílové do Jesenice v okrese Praha-západ. Ve Vrbové ulici se v rodinném domě popálil muž, který rozdělával v krbu oheň pomocí benzínu.

Ani ne hodinu poté se poplach k výjezdu ozval na centrální stanici v Kladně, odkud vyjela téměř celá jednotka k nahlášenému požáru bytu ve třetím patře panelového domu v ulici K Bažantnici v městské části Kročehlavy. "Nakonec byl z požáru planý poplach, neboť se ukázalo, že z oken nevychází kouř od ohně, ale jde o páru z připravovaného silvestrovského ovaru," usmíval se mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje řešilo v pozdních odpoledních hodinách i dvě mimořádné události. "Na železniční trati u obce Otradovice na Mladoboleslavsku spadlo před projíždějící soupravu trakční vedení a hasiči ze stanice Stará Boleslav s drážními kolegy z Nymburka pomáhali s evakuací 22 cestujících do náhradního vlaku, který přijel na vedlejší kolej."

Věznice i hořící pyrotechika
Druhou mimořádnou událostí byl požár ve vinařické věznici, kam vyrazili profíci z Kladna a dobrovolné sbory z Pcher a Vinařic. Požár byl objeven v malém skladu potravin v části areálu, která je o víkendech vždy uzavřena, takže zasahující hasiči nepřišli do kontaktu s vězni. Zásah dvěma proudy v dýchací technice trval asi hodinu. Za příčinu byla určena závada na přívodním kabelu spotřebiče, škoda byla zhruba 250 tisíc korun.

První výjezd nového roku si připsali berounští profesionální hasiči, kteří byli deset minut po půlnoci přivoláni do centra města, kde byl z Tovární ulice ohlášen požár v posledním patře vysokého panelového domu. Naštěstí šlo jen o zahoření pyrotechniky, která přistála na parapetu, kde ležela krabice s cukrovím. Plameny ale poničily plastové okno a vznikla škoda ve výši 10 tisíc korun," vypočítával Holomčík.

Od půlnoci do půl třetí se středočeské statistiky rozrostly o 11 zásahů, ve kterých převažovalo 9 požárů. Většinou hasiči likvidovali následky nesprávné manipulace se zábavní pyrotechnikou a hořící kontejnery, čemuž i s požárem v Berouně odpovídají relativně nízké škody na majetku v částce 31 tisíc korun. "Pak byl skoro až do šesti hodin klid. Ve srovnání se vstupem do loňského roku bylo výjezdů o polovinu méně a obdobně klesl i počet požárů," dodal Ladislav Holomčík.