Shoďte kila navíc. Máme pro vás lahodné RECEPTY, po kterých zhubnete

Zkusíte náš recept?
 

Nabrali jste o svátcích nějaké to kilečko navíc a teď potřebujete zhubnout? Nejlepší je začít postupně a příliš se neomezovat, abyste nabraná kila neměli zase hned zpátky. Začněte s chutnými, ale hubnoucími recepty, které vás zasytí, a budete plní energie. 

Tipy na snídaně

Snídaně by měla být prvním jídlem vašeho dne, není ale třeba to přehánět tím, že se přecpete a během dopoledne se do vás nic nevejde. Normálně se najezte a nezapomeňte na dopolední svačinku, která může být například kousek ovoce, jogurt s chia semínky nebo perník bez cukru.

  • Dýňová pomazánka, příloha: celozrnný chléb

Jak na to: Dýňová semena namočíme na 12 hodin do vody, aby hezky změkla. Vodu slejeme, ale uchováme. Do mixéru dáme kyselou okurku. Já často používám místo okurky kvašenou zeleninu pickles, protože tak obohatím pomazánku ještě o další vitamíny. Pomazánka se tak stává zcela tzv. raw. Ochutíme pepřem, misem, případně troškou sójové omáčky Tamari. Důkladně mixujeme s postupným přidáváním vody slité ze semínek do požadované konzistence.

Pomazánku můžete použít namísto másla k namazání kvalitního žitného nebo celozrnného chleba či knackebrotu. 

  • Ořechové müsli 

Jak na to: Ořechy nasekáme na malé kousky. Velikost si vyberte podle sebe, my máme raději, když ořechy křupou, tak jsem je nechala jen trošku nasekané. Z ořechů jsem použila nejvíce lískové ořechy a mandle, dále pak slunečnicová semínka, trošku dýňových a lněných semínek. Ořechy a vločky smícháme v míse dohromady. Do malého kastrůlku dáme máslo, med, vanilku, skořici a asi 4 lžíce vody. A vše zahřejeme, aby se máslo rozpustilo. Směs nalejeme na vločky a promícháme.

Nasypeme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě na 160 stupňů asi 25 minut. Müsli je potřeba asi 2x promíchat. Po mé připálené zkušenosti si nastavuji minutku a míchám po 10 minutách, pak znovu po 7 min. Lehce zlatavé vyndáme z trouby. Müsli ještě nebude křupavé, musí vychladnout. Nasypeme na kousky nasekanou hořkou čokoládu. Krásně se rozpustí. Pak jen párkrát promícháme a máme hotovo. Můžete ho snídat dlouho. 

Tipy na oběd a večeře

S oběděm si mnozi lidé neví rady, vynecháváním oběda si však zaděláváte na žaludeční vředy. Vyzkoušejte varianty, po kterých se nepřejíte, ale zároveň se dobře najíte. Tipy na oběd můžete stejně dobře použít jako tipy na večeři, protože jsou recepty hubnoucí. Tak se vám nemůže stát, že byste snědli něco těžkého na noc. 

  • Česnekové kapsy

Jak na to: Naklepeme, osolíme a opepříme čtyři plátky vepřového masa. Po jedné straně potřeme česnekem. Do plátku zabalíme slaninu a hermelín, zabalíme a zavážeme nití. Opečeme na oleji z obou stran. Podlijeme trochou vody a dusíme. Podáváme s bramborem.

  • Bezlepková quinoa pizza 

Jak na to: Quinou důkladně propláchneme a necháme namočenou ve vodě minimálně 8 hodin. Slejeme vodu a ještě propláchneme. Nasypeme do mixéru, přidáme lžíci olivového oleje, vejce, sůl a prášek do pečiva. Rozmixujeme, případně po trošičkách přidáváme vodu, aby zůstala konzistence těsta spíše hutnější. Nevlastním formu na pizzu, proto jsem použila dortovou formu, do které jsem dala pečicí papír vystřižený do kolečka. Těsto nalejeme do formy a rozetřeme do krajů.

Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 stupňů asi na 4 minutky, aby se těsto zatáhlo a mohlo se pomazat omáčkou. Omáčku jsem dělala z rajčatového protlaku v tubě od Alnatury. Stačí přidat lžíci olivového oleje a bazalku. Omáčkou potřete těsto a přidáte oblohu. U nás to byly žampióny, rukola a sýr. Vhodnější z pohledu chuti je tučnější, lépe se rozteče a více zasytí. Ale nechám to na vašem zvážení. Pizzu pečeme dalších 20 minut do zlatova.

 

  • Celerové lasagne

Jak na to: Celer a batáty oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Chce to trošku trpělivosti, ale jde to. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme do zlatova na kokosovém oleji. Přidáme mleté maso, ochutíme pepřem a solí. Vmícháme na jemno nakrájené žampiony a restujeme. Na závěr přidáme čerstvé bylinky a kokosové mléko. Do vymazané formy, případně vyplněné vlhkým pečicím papírem, vyskládáme na dno plátky celeru, aby bylo dno pokryté. Pak postupně vrstvíme vždy masová směs, batáty, masová směs, celer atd. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 40 – 50 minut.

Uvedené recepty můžete různě obměnovat, vyzkoušejte například cibulovou pizzu nebo do ní přidejte úplně jiný druh zeleniny. Výborné jsou také polévky na všechny způsoby. Stejně tak z pomazánek lze smíchat snad kterýkoliv druh zeleniny s kořením a máte skvělou a zdravou alternativu na chleba. Používejte vždy spíše tmavé těstoviny a pečivo, dále cizrnu, pohanku, quinoy, čočku i fazole na všechny způsoby. Nemusíte se omezovat a hladovět, abyste zhubli. Ideální je zařadit i nějaký ten pohyb.