Hrací automaty a sázky pryč z Kolína? Vyhráno ještě není

Herny a sázky, to jde často ruku v ruce s kriminalitou
 

Od začátku roku začala v Kolíně platit nová vyhláška, podle které už tu nejsou povolené hrací automaty. Omezení se netýká jen výherních automatů, ale i dalších sázkových her. Znamená to, že se hazard z Kolína vytratí nadobro?

"Vyhláška na regulace loterií a podobných her platí od nového roku, zakazuje nejenom hrací automaty, ale i některé další sázkové hry. Co všechno je povoleno a co zakázáno, přesně určuje vyhláška, která je veřejně na stránkách městského úřadu," vyjádřila se Gabriela Malá z oddělení marketingu a propagace.

Vyhlášku schválili zastupitelé už 7. prosince 2015, ale začala platit až letos v lednu. S  ní přišel zákaz provozování výherních hracích automatů v celém městě Kolín. "Sociopatologické dopady hazardu a aspekty patologického hráčství (gamblerství) jsou natolik závažné, že nelze zajistit veřejný pořádek a práva zajištěná Listinou základních práv a svobod jinak, než celoplošným zákazem provozu hazardních zařízení," píše se ve vyhlášce.

Omezení se však netýká jen hracích automatů, ale i některých dalších sázkových her. Jsou to zejména sázkové hry provozované pomocí zvláštního druhu žetonů a sázkové hry v hernách, kasinech a interaktivní videoloterní terminály.

Přesný výčet zákazaných typů hazardních her je určen konkrétními paragrafy. Dosud byl hazard v Kolíně zakázaný na veřejně přístupných místech, teď se regulace ještě zpřísnila. Úplného zákazu se ale Kolín zatím nedočká.

Klíčová slova: