Kam v Praze na běžky? K Hostivařské přehradě nebo do Chuchelského háje

Běžkařská sezóna je v plném proudu
 

Napadlo plno sněhu a další ještě napadne, ideální počasí pro běžky. Kam vyrazit běžkovat, když žijete v hlavním městě? Okraje Prahy nabízí plno lesoparků, které jsou pro tento sport ideální. Vyberte si svou lokalitu a jděte na to. 

Teplota je nízká a sníh by mohl vydržet. První běžkaři už si tak užívají sníh. V Praze můžete jít na běžky hned na několika místech, například do Ďáblického háje, Divoké Šárky, Hostivařského lesoparku, do Chuchelského háje nebo do Klánovického či Kunratického lesa. Na běžky můžete jít i na Ladronku, do Obory Hvězda, na Točnou nebo do Milíčovského lesa. Využít můžete také SkiPark Velká Chuchle, kde je dráha pro běžky s technickým sněhem a po setmění je osvětlena.

"V Klánovickém lese jsou sjízdné skoro všechny uchozené cesty. Sněhu samozřejmě není moc, ale nový prašan je už pevnější, škrtání je spíš jen na chodnících mezi stromy. Někde jsou i jakési stopy - třeba dlouhá rovinka mezi Smolíkem a Úvaly byla i k bruslení," řekl nadšený běžkař Robert.

Situace je podle Radima dobrá i v Letňanském lesoparku. "Zde se dá ode dneška jakž takž jezdit. Na loukách je kolem 10 centimetrů, z toho dvě třetiny prašan a jedna třetina tužší podklad. V podstatě kromě oranice o zem nezavadíte. Na pěšinách na kopečcích to je dobré s výjimkou nějakých větších hrbolů a příliš vybobovaných sjezdů," podělil se o zkušenost sportovec.

Sníh ještě napadne, pořádně se svezete

Doba, kdy běžky patřily mezi nutné zlo lyžařských výcviků je pryč. Co však platí stále a vyplatí se dodržet, je soudně zhodnotit svoje schopnosti, a poté kolik času chcete běžkování věnovat. 

Různé zkušenosti lidé mají i s Ďáblickým hájem. "Sněhu je 6 až 10 centimetrů. I tak na mnoha místech pěkné svezení. Parkové cesty udupané, zatím nikde neodhrnuté na asfalt. Přesto z nich občas kouká kámen a hůlky narážejí na povrch. Skatovat by celkem šlo, ale v neděli to byl slalom mezi chodci. Podél cest jsou občas vyjeté stopy, z nich ale často kouká listí a v některých oblastech hlína či kameny. Nejlepší je tradičně stopa po poli na severním okraji lesa. I tam občas kouká tráva, hroudy jen výjimečně. Cesty do polí na sever jsou horší - bílá stopa je jen tehdy, když vede kolejí od traktoru. Jinak potkáte hroudu na každých pár metrech. Jestli nepřijde obleva a trochu se to slehne, stačí cca 3-5cm dalšího sněhu a bude to plnohodnotná lyžovačka," svěřil se Honza.

Proti minulému roku, kdy byla zima spíše teplá, jsou letos teploty pro udržení sněhu ideální. "Před rokem napadly v Praze 5. ledna jen dva centimetry sněhu, proto někteří lidé vyrazili alespoň do Obory Hvězda. Ve druhé polovině ledna už bylo osm centimetrů sněhu," potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. 

Víte, co je nordic walking? Vyzkoušejte, bude se vám to líbit