Trápí vás růžovka a víte, jak s ní bojovat? Kožní nemoc postihuje bledé lidi

Jak bojovat s kuperózou?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte začervenalou kůži na některých místech těla? Jde o nemoc, kterou trpí přibližně deset procent populace, převážně lidé s velmi světlým typem pokožky. Začervenalá pokožka neboli kuperóza nejčastěji postihuje oblast krku a dekoltu. Týká se to i vás, a jak proti tomu bojovat?

Kuperóza je nemoc, o které jste možná ještě neslyšeli, pod složitým názvem se ale skrývá červenání pokožky. V podstatě se jedná o trvale rozšířené drobné kožní cévky – kapiláry. Nejčastější výskyt takovýchto cévek je v obličeji, dále pak na krku a v dekoltu. Kuperóza se nejčastěji vyskytuje u lidí se světlou pokožkou fototypu I a II a objevuje se více u žen než u mužů.
 

Rozšířené cévky se ale mohou objevit kdekoliv na těle. Červenání pokožky je stále častější a začíná se objevovat již ve věku kolem dvaceti let. Pokud není červenající kůže vhodně ošetřována a léčena, stav se dále zhoršuje a stává se závažným. Pokud máte pocit, že se vás toto týká, rozhodně kuperózu nepodceňujte.
 

Onemocnění se totiž může vyvinout v esteticky velmi závažný problém, který se nazývá acne rosacea, neboli růžovka. Růžovka je velmi časté onemocnění, jímž trpí přibližně deset procent populace a které je rovněž příčinou psychických a estetických handicapů. Poslední stadium růžovky (rosacey) je často spojované s alkoholismem.

Čtyři stupně růžovky:

  1. Erytróza: Toto stádium je typické červenáním v obličeji, které se projevuje zejména po požití horkých nápojů, při stresu nebo pití alkoholu, při vaření, po sprchování a tak dále.
  2. Kuperóza: Přetrvávající zarudnutí s trvale rozšířenými povrchovými cévkami.
  3. Papulopustulární rosacea: Stadium odpovídá stádiu 2, ale navíc jej provází již zánětlivé projevy na pokožce, jako jsou pupínky a drobné hnisavé puchýřky.
  4. Rhinophyma: Toto poslední stadium se obvykle vyskytuje u mužů a charakteristickým rysem je velký brunátný nos.

Jak bojovat s kuperózou?
Časná stadia kuperózy dnes dokáží specializované kliniky velmi efektivně potlačit pomocí intenzivního pulzního světla. "Ošetření IPL pomocí přístroje Exilite II. generace umožňuje účinné a rychlé řešení kožních projevů, jako je například právě kuperóza pomocí přeměny světelného záření na teplo. Drobné rozšířené žilky v obličeji, které po ošetření intenzivním pulzním světlem získávají pružnost, díky které se mohou znovu stáhnout," popsala majitelka Kliniky krásy Anděl Alena Jírů.

Jak ošetření IPL probíhá?
Ošetření je velmi pohodlné. Oči jsou chráněny speciálními neprůhlednými brýlemi. Pleť je ošetřena vrstvou chladivého gelu. Samotná aplikace je bezbolestná, můžete cítit pouze lehké štípnutí. Po ošetření, které dle rozsahu trvá patnáct až čtyřicet minut, není pleť podrážděná, zarudnutí vzniká jen velmi výjimečně. Po aplikaci se tak můžete bez obav nalíčit a fungovat zcela běžně. Vedlejším přínosným efektem ošetření je také vyhlazení jizev a skvrn po akné.

Po ošetření se doporučuje pokožku chránit krémem s vyšším faktorem. Ošetření kuperózy je vhodné provádět zhruba po čtyřech týdnech, opakovat by se mělo dvakrát až čtyřikrát.

Klíčová slova: