Králův Dvůr ruší poplatek za psa, městu se vymáhání peněz nevyplatí

Za čtyřnohého miláčka nemusíte v Králově Dvoře platit
 

Město Králův Dvůr jde občas tak trochu proti proudu. Jeho vedení v čele se starostou Petrem Vychodilem se, na rozdíl od jiných radnic, snaží vyjít svým obyvatelům vstříc. Teď se například rozhodlo, že zruší poplatky za psy. Věc, která je vzhledem ke všeobecnému zdražování celkem zvláštní. 

Najít město, kde vám jen tak něco zlevní, aniž byste je museli nutit nebo vyhrožovat občanskými nepokoji, je složité. Není to nemožné, ale rozhodně nejde o nic, co by se dělo v nějakém masovějším měřítku. O to příjemnější je bydlet například v Králově Dvoře. Vlastnit psa tam můžete od letošního roku zdarma. Pokud tedy nemáte víc než dva. 

Přitom zrušení poplatku nebylo jednoduché, nešlo jen tak škrtnout pár slov. Naopak. Protože město musí počet psů evidovat, musely se věty připsat a vznikla nová vyhláška. Důvod je přitom prostý. "Náklady na výběr poplatků, tedy na zaměstnance a potom na případné vymáhání, které musíme řešit, se blíží vybrané částce. Je to něco přes sto tisíc korun," vysvětluje starosta Králova Dvora Petr Vychodil. 

Podle něj je tedy lepší ušetřit peníze jak lidem, tak i městu. "Už nyní lidé platí daně, nejrůznější poplatky a další věci. Tohle je krok, který jim může pomoci." Poplatek tak zůstává až v případě, že majitel chová tři a více psů. V tom případě pak dochází ke zvýšení poplatku, v rodinném domě je stanoven částkou 300 korun a v bytě na dva tisíce. Za čtvrtého a každého dalšího psa činí navýšení poplatku o padesát procent.

Ohlašovací povinnost přihlásit zvíře do evidence však nadále zůstává v každém případě. "Chceme mít stále přehled. Je to důležité i v případě odchytů a zabrání to tomu, aby si vzal někdo do bytu mnoho psů," dodal Vychodil, kterého jsme zastihli během dovolené přímo na sjezdovce. Důkazem, že to v Králově Dvoře myslí se službou veřejnosti opravdu vážně, budiž fakt, že se nám přesto věnoval.