Klobouk dolů: Policisté udělali sbírku na opuštěné děti, přidáte se?

Všechny děti bohužel nemají takové štěstí na rodiče
 

Velmi malé děti, o které nemají vlastní rodiče zájem nebo se o ně nemohou starat, nachází útočiště v Dětském centru poblíž Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Jsou tu i děti týrané, zneužívané nebo ohrožené chudobou, případně děti se zdravotním postižením. Mladoboleslavské nemocnici se podařilo pro ně vybrat za poslední rok 11 tisíc korun, přispět můžete i vy.

Ne každý má v životě štěstí a někdy jsou to bohužel hodně malé děti, kterým ještě nebyl ani jeden rok. Sociálně slabší rodiče se o ně nemohou starat. Někteří si děti naopak pořídí plánovaně, ale záhy zjišťují, že starost o prcka nezvládnou nebo nechtějí zvládat. Dítěte se pak potřebují "zbavit".

Existují také rodiče alkoholici, narkomani a další závislí, pro které není výchova dítěte možná, protože kvůli závislosti nedbají na nic jiného. V nejhorším případě jsou pak i takto malé děti zneužívané a týrané, pro což samozřejmě neexistuje žádná omluva. 

Násilí je třeba předcházet, aby se z dětí nestaly oběti. Odborníci v Poradně Magdala vytvořili preventivní program pro děti a mladistvé

Každopádně právě tyto děti potřebují větší množství péče, než kterékoli jiné děti stejného věku. Právě tým lidí v Dětském centru se stará o takto zasažené děti, ale i děti zdravotně postižené od narození do tří let. Centrum je umístěné poblíž Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi ve velké rodinné vile s velkou zahradou. Na té jsou prolézačky, houpačky, bazének, trampolína, tříkolková dráha a další hračky. 

Většinu dětí se povede vrátit do rodiny
Interiéry centra připomínají domáckou atmosféru. Nejde tedy o ústavní zařízení v pravém slova smyslu. Naopak, je kreativní. Je v něm dětský dřevěný nábytek a hodně hraček i výchovným pomůcek. Život zde není omezen jen na areál centra. Děti chodí do města, do cukráren, do pizzerie, v létě jezdí na koupaliště a mají řadu aktivit.

"Hlavním cílem centra je co nejrychleji pomoci dítěti vyřešit situaci a vrátit ho zpět do vlastní nebo náhradní rodiny, do adopce nebo pěstounské péče. Z propuštěných dětí se vrací do rodin naprostá většina, jen zcela výjimečně je přeloženo do jiného zařízení. Vlastně jen z důvodu například repatriace dle národnosti dítěte nebo požadavku rodičů, pokud se přestěhují do vzdáleného regionu," říká primářka Dětského centra doktorka Helena Tomanová.

"Poskytujeme také pobyty matkám s dětmi se sociálními a zdravotními problémy, pobyty pro zácvik matek v péči o dítě nebo pobyty matek před utajeným porodem." 

Dětské centrum získalo za minulý rok 11 tisíc pro děti
Sbírku na podporu dětí v Dětském centru odstartovali během loňského roku policisté z Prahy-venkov. Zahájení proběhlo na druhém ročníku policejního plesu v Sojovicích dražbou dortu, který se podařilo "prodat" za 3500 korun. Během celého roku policisté dále přispívali a celkově vybraná částka se tak vyšplhala na 11 tisíc korun.

Po dohodě s Dětským centrem pak proběhla ještě veřejná sbírka věcí pro děti, kde se podařilo vybrat neuvěřitelné množství oblečení, hraček, ale třeba i kojeneckých potřeb převážně od strážců zákona a lidí z Brandýska a Úvalska. Policisté darovali například dětská kola a tříkolky, maminka z Brandýska zase tři pěkné dětské kočárky v perfektním stavu. 

"Jako největší poděkování za projevenou snahu byly úsměvy úžaslých a šťastných dětí při rozbalování dárků. Všechny věci a peníze, které jsme nasbírali, se dostanou právě tam, kde jsou nejvíce potřeba. Věřte nám, že jsme z centra odcházeli s dobrým pocitem, že jsme pro děti mohli udělat něco dobrého, ale i se slzami v očích. Jelikož chceme nadále dětem pomáhat, již na začátku příštího roku zahájíme opět sbírku na pomoc Dětskému centru v Mladé Boleslavi," dodala za policii mluvčí Eva Kropáčová.

Chcete darovat věci Dětskému centru, který spadá pod nemocnici Mladé Boleslavi? Přispějte osamoceným a týraným dětem do sbírky pro tento rok.