Bývalý hejtman Petera čelí trestnímu oznámení! Měl pomoci k dotacím firmě, kde má akcie

Exhejtman bude mít co vysvětlovat
 

Židle po jeho úřadování coby hejtmana Středočeského kraje ještě ani nestačila vychladnout a Miloš Petera zřejmě bude muset řešit "kostlivce", jenž vypadl ze skříně v jeho kanceláři. Měl totiž hlasovat pro dotace podniku, ve kterém vlastní akcie. A to by byl jasný střet zájmů. 

Ono se vlastně není vůbec čemu divit, že "něco" na Miloše Peteru vyskočilo. Bývá to tak pravidelně. Vlivný politik odejde ze své funkce a najednou se vyrojí spousta věcí, které dělal špatně. Ti, kteří se ho báli, vylezou z děr a začnou ukazovat prstem. V politice všude na světě normální. Ale tohle je trošku jiný level. 

Přestože je trestní oznámení anonymní, hovoří naprosto konkrétně. Dává mu za vinu ovlivňování dotačních podmínek na krajském úřadě v době, kdy tam pracoval jako náměstek pro životní prostředí. Hlavním bodem oznámení však má být to, že prý už jako hejtman "zapomněl" nahlásit střet zájmů, kdy se hlasovalo pro udělení dotací pro firmu Vodovody a kanalizace Nymburk. Tam má Petera zhruba pět stovek akcií už patnáct let a vědomě by tak zhodnocoval svůj majetek. 

Případ má na stole Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, což potvrdila i mluvčí Zoulová. "Bližší informace nebudeme poskytovat. Věc je ve stádiu vyšetřování." To zní logicky. Přesto je i bez jakéhokoli šetření zřejmý minimálně jeden příklad, který mluví sám za sebe. V červenci roku 2015 zastupitelstvo "přikleplo" dotaci 3,5 milionu korun na vodovod Vrbice-Podmoky jako součást velkého balíku na rozvoj infrastruktury. 

Záznamy z jednání ukazují, že Petera dopředu střet zájmů neohlásil a ani se nezdržel hlasování. Naopak, zvedl ruku pro dotaci. Petera se sice brání tím, že nešlo o jednotlivé hlasování, ale o balík mnoha dalších věcí. Podle právníků je to však jedno, protože bývalý hejtman měl vlastnictví akcií minimálně sdělit ostatním kolegům. To neučinil a teď mu hrozí pokuta až padesát tisíc korun.

Politická pomsta?
Otázkou je, jestli mu "pár drobných" nějak uškodí. Z veřejných dokumentů lze totiž zjistit, že Petera si loni jako předseda představenstva podniku vydělal téměř 900 tisíc korun. Zajímavé je, že o rok dříve to bylo "jen" necelého půl milionu. Zajímavý skok. Pravdou je však i to, že Petera se vlastnictvím akcií nikdy netajil.

V každém případě jde o vážná obvinění, která se zřejmě budou jen těžko vysvětlovat. Pokud vše postupně "záhadně" neutichne. Na druhou stranu forma trestního oznámení, tedy anonymem, ukazuje buď na zbabělce, nebo na zhrzeného politického soka. Případně na kombinaci těchto dvou a sladkou politickou pomstu...