PÁTRÁNÍ po ztracené seniorce! Jak pomáhat lidem s Alzheimerovou chorobou?

Poznáte ji?
 

Policie pátrá po pětaosmdesátileté seniorce z Velkých Popovic. Zatím bez výsledku. Ztracených seniorů je však více a mrazivé počasí je pro ně obvzláště nebezpečné. Co hrozí našim babičkám a dědečkům?

Proč jsou senioři jednou z nejohroženějších skupin ztracených osob a jaké mohou být příčiny jejich ztracení?

Mrazivé počasí je velmi nebezpečné zejména pro lidi s Alzheimerovou chorobou. Nejen že se mohou zapomenout dobře obléct, mohou také zapomenout, kam vlastně šli nebo odkud přišli. Společnost často neví, jak takového člověka oslovit a jak se zachovat. Každopádně nikdy nemůže uškodit nabídnout pomocnou ruku, případně zmateného seniora odvést na policii.

Tam už mají systémy a techniky, jak najít jeho rodinu a kontaktovat ji. "Alzheimer postupuje různě rychle, ale začíná ztrátou krátkodobé paměti, orientace v čase se zhoršuje, až po konečné fáze, kdy zapomínáme i na význam jednotlivých slov," vysvětluje Jana Hostáková z Centra seniorů v Mělníku.

Případ z Velkých Popovic
Pohřešovaná byla naposledy viděna ve Velkých Popovicích. Tam si jí všimli její sousedé. Pak už ale nikdo neví, kam odešla. Navíc nemá žádné přímé příbuzné nebo známé a kamarády, o kterých by policie věděla. 

Policie se s pátráním po Anně Blínkové obrací na veřejnost. "V případě, že ženu poznáte, nebo o ní máte jakékoliv poznatky, informace přijme jakákoliv policejní služebna. Nebo je můžete telefonicky sdělit přímo kriminalistům na číslech: 974 882 476, 974 882 437 nebo prostřednictvím bezplatné linky 158," popsal tiskový mluvčí policie Zdeněk Chalupa. 

POPIS

  • Žena měří 180 centimetrů a je střední postavy.  
  • Má symetrický obličej, hnědé oči a šedé, původně hnědé vlasy.
  • Zdánlivé stáří je nižší, a seniorka vypadá o něco mladší, než je.