EET zamířilo na obchody a e-shopy. Někde zavřou, jinde znemožní platby kartou

Naštvalo vás EET?
 

KOMENTÁŘ – O víkendu by se neměli lidé příliš vzrušovat, dát si nohy na stůl a užívat si toho, jaký mají krásný a naplněný život. Bohužel změny posledních dní v souvislosti s EET naštvou úplně každého, koho se začaly týkat. Vzhledem k tomu, že maloobchod a velkoobchod je pracovní obor týkající se nemalé části republiky, lidé začínají prskat. Včetně mě.

Už je úplně jedno, kdo přišel se systémem Elektronické evidence tržeb jako první a možná by ta myšlenka nebyla zase až tak špatná, kdyby… Kdyby se týkala jen těch lidí, kteří mají roční obrat nad jeden milion korun. Nebo kdyby se týkala jen obchodních společností. Nebo kdyby měla opravdový a původní smysl, jaký měla EET mít. Tedy omezit hromadné daňové úniky v rozmezí několika milionů.

Jenomže tak to bohužel není. EET začíná pomalu, ale jistě platit úplně pro všechny. A je jedno, jestli si vyděláváte pár korun bokem – nově totiž budete muset do EET zahrnovat úplně všechno. K tomu ovšem musíte investovat značné množství nákladů do provozu speciálních pokladen pro EET. Podle některých zdrojů to není zase tak velká investice, hospody přesto již zdražují, některé menší hospody v obcích musely skončit úplně.

První fáze EET byla spuštěná 1. prosince, takže účtenky musely začít vydávat hospody, restaurace a hotely. Další fáze, která se vztahuje na maloobchod a velkoobchod, začne platit od 1. března letošního roku. Rovněž od 1. března bude platit EET pro všechny ostatní činnosti jako svobodná povolání, pro podnikatele z oblasti dopravy či zemědělství. To bude pro tento rok všechno, pak by měla od 1. června začít platit EET i pro řemeslníky a výrobní činnosti.

Toliko k tomu, jak se bude EET začleňovat do společnosti. Vraťme se ale k maloobchodu a velkoobchodu. Logicky vzato by člověk předpokládal, že pokladny pro elektronickou evidenci tržeb zavedou všechny obchody, jako jsou supermarkety, potraviny, obchody s oblečením, lékárny, drogerie, elektra, ovoce a zelenina, večerky, stánkoví prodejci a tak dále.

I když, těžko si představovat, jak se k EET postaví třeba prodávající Vietnamci ve večerkách. Navíc to platí i pro kadeřnice v případě, že někomu prodávají šampony (nespadají tam ale ještě samotné služby kadeřnice, to přijde později). EET se však nebude vztahovat jenom na prodejny fyzické, ale také na e-shopy.

E-shopy evidují všechno elektronicky. Tak jim ještě něco přidáme!
Že se začne týkat EET mimojiné také e-shopů, nedává vůbec žádnou logiku. Už z toho důvodu, že nebyla udělena výjimka ani podnikatelům, kteří mají roční příjmy do 414 tisíc korun, kam dost často právě majitelé drobných e-shopů spadají.

Ale dobře, někomu může i taková částka ročního obratu připadat jako velké číslo a že by se tam nějaké daňové úniky mohly vyskytnout – nejde však o zisk, ale obrat, takže zisk z takového obratu 414 tisíc korun ročně může být třeba jen 50 tisíc korun. S tím už zřejmě páni poslanci v návrhu nepočítají.

Další likvidátor menších živnostníků je skutečnost, že do EET budou zahrnuti podnikatelé, kteří mají živnost jen jako vedlejší činnost. Pokud si na "vedlejšák" vydělají do směšných 5401 korun měsíčně, budou muset i tuto částku evidovat v EET. To je věc, která nedává smysl a povede buď k prodeji na černo po bazarech, nebo k naprostému zániku všech menších živnostníků.

Pochybuji o tom, že by se někomu vyplatilo tak malý příjem evidovat podle zásad EET. Čím si budou drobní živnostníci přivydělávat nebo z čeho se budou živit? To už navrhovatele systému pro elektronickou evidenci tržeb netíží.

EET je zatím neslučitelná s platbami kartou. Jak to vyřeší e-shopáři?
Zavedení EET je pro některé e-shopy naprosto neproveditelné: Musela by se evidovat každá platba kartou. To je technicky hodně složité a v některých případech to ani nepůjde technicky zapracovat. Babiš sice na poslední chvíli předvedl divadlo ve stylu, že by se vlastně EET nemělo na platbu kartou na e-shopech vztahovat, ale jeho návrhy byly hned zamítnuty. To, jestli se bude EET týkat i plateb bankovních převodů, zatím není jisté. Doplatí na to bohužel hlavně majitelé e-shopů.

"To, že platby kartou vypnu, to jsem věděl už dávno, v nějaký politický zázrak jsem nevěřil a protože mám na míru dělaný shop, tak vývoj by byl neskutečně drahý a mimo mé možnosti. Jen je škoda, že v rámci předvolebního boje prasat s dobytkem to odnesou i logické věci. Protože tady nešlo o nic jiného, než že jedny prasata vymáchají hubu jinému dobytku v hromadě hnoje a to, že to odnesou lidé, to je jedno. O lidi nikdy nešlo, nejde a nepůjde. Tak nějak těch "zvířat" už mám tak dost, že vážně uvažuji, že defenestrace není zase tak špatný historický nástroj obměny politické scény. Jen škoda, že nesídlí v horním patru nějakého pěkného mrakodrapu," vyjádřil se ke změnám majitel shopu, který si ze strachu nepřál být jmenován.

V některých případech má kontrola ze strany státu smysl. Třeba majitelé LevneElektro.cz jdou před soud kvůli krácení daní - stát připravili o 42 milionů korun. 

Pro malé živnostníky to bude stejně jako v případě hospodských, kteří měli léta malou hospůdku v malé obci, jen další komplikace navíc. V případě e-shopů živnostníci nemusí držet provozovnu ani pokladnu, proto jsou e-shopy oblíbeným přivýdělkem celé řady lidí. Investovat další peníze do systému se ale některým jednoduše nevyplatí. Budou muset buď zdražit, nebo úplně zavřít.