Škody v řádech statisíců. Ptačí chřipka překazila výstavu

Obavy z ptačí chřipky mohou stát statisíce...
 

Velká výstava drobného zvířectva, která se měla konat v Lysé nad Labem musela být zrušena kvůli riziku nákazy ptačí chřipkou. Organizátoři hlásí škody v řádech statisíců, jenže náhradu nejspíš nedostanou vůbec. Jde o zbytečnou hysterii?

Výstava Náš chovatel měla začínat dnes, 14. prosince. Jenže zakročila státní veterinární správa a výstavu zrušila. Organizátorům vznikly velké škody, proč nedostanou náhradu?

Na naposlední chvíli zrušené výstavě se mělo předvést 3500 zvířat od 360 chovatelů. Nakonec však organizátorům zbydou jen oči pro pláč, akce do které investovali statisíce byla zřušena. "Jde o přílišnou hysterii, určitě zkusíme zažádat o náhradu škody na ministerstvu zemědělství. Řádově sed jedná o statisíce," vysvětlil manažer výstavy v Lysé Matěj Kosmák. Organizátoři neuvažují ani o náhradním termínu.

Proč byla zrušena? 

Veterinární správa zrušila kvůli ptačí chřipce výstavy drůbeže, okrasného ptactva a holubů na území celé republiky. Lázně Toušeň, (kde bylo kvůli obavám z ptačí chřipky utraceno přes tisíc ptáků) nejsou od Lysé nad Labem tak daleko. Pro organizátory je ale ovšem lepší, že byla výstava zrušena. Kdyby totiž na výsvatě uhynula třeba jen jedná slepice, a kdyby bylo dokázáno, že jde o virus, došlo by pak k utracení zvířat z celé republiky, protože chovatele na výstavu cetují ze všech koutů republiky. 

Bez náhrady

Přestože organizátoři zkusí zažádat o náhradu, zákon na organizátory výstav nepamatoval.  Náhrada totiž může být poskytnuta pouze chovateli. Chovatelům by ministerstvo uhradilo utracení nemocných zvířa, případně proplatilo produkty z nich, zaplatilo očkování atd. Jenže jde jen o chovatele, kteří se přímo potýkají s onemocněním, nebo alespoň s podezřením. 

Co se vystavuje obvykle? Na výstavě obvykle můžete obdivovat králíky, ovce, kozy, skot, koně, holuby, ale i exotické ptactvo..