Kotle nikdo nekontroluje. Pokuta 20 tisíc byla jen strašákem

Kontrola kotlů se prodraží
 

Kontrolu kotle měli všichni stihnout do začátku roku 2017. Jenže se odhaduje, že kontroloři stihli zatím zkontrolovat jen asi 45 procent všech kotlů, které revizi potřebují. Jejich majitelům hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Bude však po vás někdo opravdu chtít vidět potvrzení o kontrole?

Je naprosto jasné, že kontroloři kotlů mají plné ruce práce už od začátku topné sezony. Přestože všichni majitelé kotle měli mít kontrolu, respektive papír o kontrole kotle za 1 200 korun v ruce už od 1. ledna, realita je jiná.

Odhaduje se, že až 55 procent majitelů kotlů zatím revizi nemá. Někteří jsou už alespoň na seznamu kontrolora kotlů, ale stále čekají, až na ně přijde řada. Většina měst Středočeského kraje tak zatím ani neposílá nikoho na kontroly.

K představitelům měst a obcí dokonce zatím ani nechodí větší množství stížností na konkrétní obyvatele. Radnice zřejmě ani nemají dost úředníků na plošné pokrytí všude tam, kde by to bylo potřeba.

Zatím je tedy situace taková, že když se na úřadě sejdou třeba tři stížnosti na špatně topícícho souseda, který zamořuje splodinami celou vesnici, pak se od něj žádá potvrzení o revizi. Pokud ji nemá, je to problém. Stačí však, když řekne, že je na seznamu čekatelů na kontrolu a úřad musí počkat. Pokud se to opakuje, hrozí pokuta až dvacet tisíc. Ovšem to je jen teorie... zatím. 

  • Mělník zatím neeviduje nějakou zvýšenou míru stížností na špatně topící sousedy, potvrdila Gabriela Čechová z městského úřadu. "Navíc bychom museli mít v ruce třeba dvě, tři stížnosti, abychom se tím mohli zabývat," vysvětlila.
     
  • Kutná Hora stejně jako Mělník, zatím nemusela nikoho kontrolovat ani neudělila žádnou pokutu. "Žádnou plošnou kontrolu vůbec nechystáme," potvrdil Tomáš Hobl, tajemník  města.
     
  • Benešov rovněž zatím nezaznamenal ani jednu stížnost. "Je jasné, že to bude ještě nějakou dobu trvat. Navíc stížností se musí sejít víc, abychom se tím nějak hlouběji zabývali," zní jasně z odboru životního prostředí v Benešově.