Vlaky Českých drah se začínají rozpadat. Nebo je problém jinde?

Cestující přesednou na koleje
 

Vlaky Českých drah se začínají rozpadat. Alespoň to tak vypadá podle situace, kdy se s cestujícími zastavil rychlík těsně před Nymburkem. Z vlaku totiž upadnul sběrač a provoz se na hodinu zastavil. Pak museli cestující odjet autobusem.

Že jsou vlaky Českých drah (nejen) směrem do Prahy ve skluzu každou chvilku, to už není nic nového. Zvlášť pokud ráno spěcháte do práce. Ale že se vlak začne navíc během jízdy rozpadat na půli cesty, to už je jiná káva.

Právě taková situace nastala v úterý 17. ledna u rychlíku číslo R 951, který včas vyjel z Prahy hlavní nádraží směrem na Hradec Králové. Tam už ale nedojel. Těsně před zastávkou „Nymburk město“ z vlaku totiž odpadnul sběrač. 

Cestující zůstali ve vlaku doslova uvěznění. "Upadnul sběrač, nic víc nevím," hlásil průvodčí cestujícím. Ovšem až po dvaceti minutách čekání s tím, že nemají z vlaku vystupovat. No, co v takovém případě mohou lidé dělat jiného, než útrpně čekat, až se situace vyřeší? Informace o tom, kdy vlak zase pojede, však nebyly cestujícím podle našich zdrojů sděleny ani po dalších padesáti minutách. Po vagónech prý jen běhali průvodčí sem a tam. 

"Nevěděli jsme vůbec nic. Ani to, jestli budeme moci vystoupit, ani to, kdy zase pojedeme. Byla nám všem zima a nikdo nám nic neřekl," prozradil jeden z cestujících. Čekání zastavilo i rychlík číslo R 953 jedoucí po stejné trase. Zůstal také před Nymburkem a začal nabírat zpoždění stejně jako souprava před ním.

"Po skoro hodině nás průvodčí bez upozornění všechny nahnal do posledního vagónu vlaku. Pak jsme mohli vystoupit," popisoval cestující. "Pak jsme museli čekat na náhradní autobus, nikdo nám ale neřekl, kdy přijede. Autobus nás měl odvézt do Nymburka na hlavní nádraží, odkud jsme měli přestoupit na jiný vlak, kterým bychom se už dostali směrem, kudy potřebujeme jet." 

Nikdo nic neví
České dráhy o tom neměly informace. "Každý den jezdí asi devět tisíc vlaků," posteskl si mluvčí Českých drah Petr Šťáhlovský. "O tomto nemáme v systému žádné informace, že by se mělo něco mimořádného stát." Zároveň je tím zřejmě také zodpovězena otázka, jestli bude cestujícím vrácena jízdenka za vlak, který nedojel tam, kam měl. 

"U přepážky mi sdělili, že peníze za lístek nevrátí. Musel bych doložit, že mi to způsobilo nějakou újmu. Například, že mi propadly lístky do divadla. Nevyplatí se mi se tím zabývat," měl jasno cestující, který nám o celém incidentu vyprávěl. "Ale to je prostě normálka. To by museli vracet polovinu jízdného, co prodají." 

Co k tomu dodat? Nejspíš se musíme zase spokojit s tím, že se vlastně nic nestalo, že si rádi počkáme a máme být rádi, že nám tu nějaké vlaky vůbec jezdí.