V centru Nymburka už zdarma nezaparkujete. Budou tu parkovací zóny

Nymburk bude mít nové parkovací zóny. Už to bylo potřeba
 

V Nymburku dlouhodobě řeší problémy s parkováním v centru města. Řidiči zde parkují hlavně v průběhu dne a neustále řeší přestupky s městskou policií. Radnice se rozhodla problém vyřešit po svém - z centra udělali zónu s dopravním omezením.

V Nymburku se neustále řeší problémy s parkováním v centru města. Je tady takzvaná městská památková zóna, kde mohou řidiči stát, nicméně není jasné, jak dlouho kvůli nepřehledným dopravním opatřením.

Na řadu často přicházejí nekonečné tahanice s městskou policií. Proto se vedení města rozhodlo změnit celkovou koncepci parkovacího režimu, která povede k uvolnění ulic od aut a podpoří rychlejší střídání vozů, která zde budou parkovat krátkodobě. 

Stručně řečeno, v centru města už zadarmo nezaparkujete a budou tu zóny s omezením. "Vycházíme vstříc požadavkům občanů, tato problematika se dlouho neřešila,“ řekl k tomu nymburský starosta Pavel Fojtík. Město provedlo podrobnou analýzu, na základě které vyhodnotilo, že problémy s parkováním jsou tady hlavně přes den.

Na základě toho vypracovalo město řešení - v klidném centru města bude nově takzvaná "Zóna s dopravním omezením", tedy se zákazem stání v celém území mimo místa, kde bude stání povolené přesně určenému okruhu vozidel.

"Systém znamená menší počet dopravních značek a větší přehlednost, větší využití kapacity parkovacích míst pro návštěvníky města a v neposlední řadě i zjednodušení práce pro policii při řešení přestupků. Koncepci připomínkovala a schválila Komise správy majetku, životního prostředí a Komise rozvoje a investic, následně ji schválila i Rada města Nymburk. Celá akce počítá s částkou 3,25 milionů korun a návratnost této investice by měla být dva roky," uvedl tiskový mluvčí Nymburka Petr Černohous.

Nová koncepce parkování vytvoří v Nymburku celkem tři parkovací zóny.

  • Návštěvnické parkování - úseky pro krátkodobé parkování návštěvníků, kde bude možné parkovat pouze po zaplacení parkovného v parkovacím automatu (parkoviště pod Eliškou, náměstí Přemyslovců, ul. Na Přístavě, Soudní), Městský úřad Nymburk
  • Rezidentní a abonentní parkování - úseky určené pouze pro parkování rezidentů a abonentů na základě parkovací karty (ul.: Hradební, Jízdecká, Dlážděná, Malé Valy)
  • Smíšené parkování - tyto úseky jsou určeny pro návštěvnické parkování po zaplacení parkovného v parkovacím automatu. Zde je rovněž s možností parkování rezidentů a abonentů na základě parkovací karty (ul.: Na Fortně, Na Rejdišti, Palackého tř., Eliščina tř., Dlouhá tř., Kostelní náměstí).

Projekty dopravního značení se ještě zpracovávají, někam bude ještě třeba dodat parkovací automaty. "V rámci realizace koncepce bude novelizováno Nařízení města č. 2/2014 o placeném stání silničních motorových vozidel na místních komunikacích v Nymburku a vydán ceník placeného stání včetně stanovení provozních dob a rezidentních a abonentních tarifů. Celková realizace se předpokládá v prvé polovině roku 2017," dodal Černohous.

Klíčová slova: