Znáte 10 nejzdravějších potravin na světě? Je mezi nimi i čokoláda

Kakaový prášek je bohatý na flavonoidy a antioxidanty
 

Když budete dobře a zdravě jíst, všechny nemoci se vám vyhnou obloukem. Alespoň to slyšíte od každého doktora a je to výsledkem všech možných výzkumů. Nekouřit, nepít, jíst zdravě. Ale co je opravdu zdravé? Připravili jsme pro vás přehled 10 nejzdravějších potravin na světě. 

Jíst vůbec nejzdravější potraviny na světě se rozhodně vyplatí. Možná se budete divit, že většinu z těchto potravin máte právě teď doma!

  • Citróny

Citrón obsahuje víc než sto procent denní dávky vitaminu C, takže by neměl ve vašem jídelníčku chybět. Použít ho můžete při přípravě nápojů. Citrón navíc pomáhá vyrovnat hladinu cholesterolu v krvi a posiluje kosti. Obsahuje také flavonoidy, které brání růstu rakovinových buněk. Citróny působí navíc proti zánětům, proto najdou využití při jakékoliv nemoci. 

  • Brokolice

Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů, které se podílejí na srážení krve. Dále je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Více než stoprocentní dávku vitamínu K přitom naleznete v jedné středně velké brokolici. A co víc, brokolice obsahuje víc než dvěstěprocentní dávku vitamínu C. Jeho pozitivní účinky asi netřeba vysvětlovat. 

  • Tmavá čokoláda

Jak se proboha dostala čokoláda na seznam deseti nejzdravějších potravin na světě? Tuhle otázku si logicky musíte položit. Ovšem nemluvíme tady o čokoládě typu rostlinné tuky smíchané s dvacetiprocentním práškem a cukrem. Pravá tmavá čokoláda z pravých kakaových bobů ovšem pomáhá snížit krevní tlak. Stačí jen sedm gramů čokolády. Kakaový prášek je navíc bohatý na flavonoidy a antioxidanty, které pomáhají snižovat hladiny nezdravého cholesterolu a naopak zvyšují ten "prospěšný" cholesterol. 

  • Brambory

Máte raději brambory než třeba špenát a brokolici? Nebojte, i brambory jsou zdravé. Navíc jedna červená brambora obsahuje kolem 60 mg kyseliny listové, kterou najdete právě třeba ve špenátu a brokolici. Kyselina listová je vitamín ze skupiny B-komplexu, je důležitá při krvetvorbě a důležitý význam má pro těhotné ženy. Brambory obsahují také kvalitní zdroj vitamínu A, který posiluje imunitní systém a je důležitý v boji s rakovinou. 

  • Losos

Jestli potřebujete něco proti depresím, nesahejte po tabletkách, ale udělejte si lososa. Losos totiž obsahuje omega 3 mastné kyseliny. A právě ty jsou spojované se snížením rizika deprese. Dále pak snižují pravděpodobnost nemoci srdce a rakoviny. Takže dát si lososa se určitě vyplatí. Navíc jen necelých 100 gramů lososa obsahuje 50 procent denní dávky niacinu (kyselina nikotinová), který slouží preventivně proti Alhzeimeru, tedy nemoci zapomínání. Má tedy pozitivní vliv na náš mozek.

  • Vlašské ořechy

Kdo by neznal vlašáky, ořechy, které se vyskytují v celé řadě vánočních receptů. Vlašské ořechy můžete použít i při výrobě nejrůznějších koláčů a zákusků. Vlašáky obsahují opět omega 3 mastné kyseliny, zajímavé je, že jich mají úplně nejvíc ze všech ořechů. Pomáhají také snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Díky omega 3 mastným kyselinám jsou stejně jako losos prevencí depresí a rakoviny. 

  • Avokádo

Víte, co jsou zdravé tuky? Když si budete kupovat pravidelně avokádo, určitě na to brzy přijdete. Nejenom že je vynikající do pomazánek všeho druhu (stačí spojit avokádo s libovolným druhem zeleniny a okořenit), ale obsahuje samé zdravé věci. Jedno avokádo obsahuje z poloviny vlákninu a z druhé poloviny kyselinu listovou, takže je prevencí proti srdečním nemocem.

Zároveň snižuje cholesterol. Avokádo ale nedávejte svým papouškům. Pro papoušky a kanárky je avokádo smrtelné, protože obsahuje persin, který je pro ně silně jedovatý. Nemělo by se dávat ani psům a kočkám. 

  • Česnek

O prospěšnosti česneku toho bylo napsáno mnoho, je skvělý při nemoci, ale posiluje zároveň imunitu. Zastavuje růst bakterií a obsahuje alicin, což je látka se silně protizánětlivým účinkem. Bylo prokázáno, že snižuje hladinu vysokého krevního tlaku. Česnek je dále bohatý na řadu vitamínů, dokonce i vápník a jód. Má pozitivní účinky také na trávení, ničí parazity ve střevech. Dále prospívá srdci a pročišťuje cévy. 

  • Špenát

Už o něm byla nepřímo řeč, takže víme, že obsahuje kyselinu listovou, dále pak biotin a niacin. Dále pak také důležité antioxidanty, které posilují imunitní systém a mají pozitivní dopad na zdraví očí. Podle studií je špenát ze všeho ovoce a zeleniny nejúčinnější v boji proti rakovině. Díky antioxidantu betakarotenu bude mít vaše kůže zdravý vzhled.

  • Luštěniny

Pro doplnění bílkovin hrají luštěniny nezbytnou roli, zejména porce fazolí, hrachu a čočky by měla být pravidelně na vašem stole. Vyzkoušet můžete i cizrnu a sóju. Luštěniny snižují rizika srdečních nemocí a také rakovinu prsu. Je velmi vhodné je přidat do jídla, protože v sobě mají vlákninu, která vás zaplní, a získáte tak rychleji pocit sytosti. Luštěniny obsahují i důležité minerály jako vápník, fosfor, draslík a řadu vitamínů skupiny B.