Další umrzlý bezdomovec, zima si vybírá krutou daň

Proč si někteří nenechají pomoci?
 

Letošní zima možná na začátku nevypadala nijak drsně, poslední týdny jsou však opravdu mrazivé. Pro lidi bez domova je to krutá zkouška. Tím špíš, že mnozí z nich odmítají jakoukoli pomoc azylů nebo nocleháren. Další mrtvý bezdomovec byl nalezen v Praze 8. 

Ani tento případ nemá šťastný konec Policisté byli přivoláni k nálezu mrtvého muže ve vraku vozidla zaparkovaném na parkovišti ve Svídnické ulici v Praze 8. Lékař na místě ohledáním předběžně vyloučil cizí zavinění nebo podíl třetí osoby na mužově smrti. "Jako možnou příčinu jeho úmrtí určil podchlazení. Tento závěr budou muset ještě potvrdit závěry nařízené zdravotně bezpečnostní pitvy," potvrdil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policisté také zjistili, že nešťastník v autě přebýval delší dobu. Je možné, že patřil mezi skupinu bezdomovců, kteří odmítají jakoukoli pomoc. Například loď Hermes, která kotví pod Štefánikovým mostem, má kapacitu plnou na osmdesát procent. Navíc už byl zrušen poplatek za přenocování. Přesto někteří bezdomovci raději riskují životy venku. 

"Pražští policisté i strážníci městské policie v těchto mrazivých dnech samozřejmě kontrolují místa, kde se vyskytují osoby bez trvalého přístřešku, například lesoparky nebo opuštěné budovy, aby v maximální možné míře předešli ohrožení zdraví nebo dokonce života těchto osob. Je ale pravdou, že řada těchto lidí je takzvaně na pohybu a my o nich nemáme až takový přehled," vysvětluje Hulan. 

Podle něj je stejně tak na místě přiznat, že s ohledem na rozlohu hlavního města není v silách policie zkontrolovat všechna taková místa, kde tyto osoby přebývají. "Proto ještě jednou prosím o pomoc všechny spoluobčany. Pokud v místě svého bydliště nebo pracoviště víte o místě, kde se shlukují osoby, které by v těchto mrazivých dnech potřebovaly naši pomoc, neváhejte a zavolejte nám," dodal policejní mluvčí.