Chystáte se na letiště? Připravte se na nové bezpečnostní brány

Na děti čeká malý dárek i prohlídka letiště
 

Letiště Václava Havla zařadilo do provozu nové automatické brány. Určené jsou pro kontrolu cestujících mimo EU nebo naopak těch, kteří ze zemí mimo unii přicestují. Kontroly se urychlily a jsou bezpečnější. Otevření bran stálo 61 milionů korun.

Automatická kontrola je jednoznačně krokem vpřed a potěší všechny cestující, kterým urychlí a zpříjemní odlet či přílet. 

Jak to funguje?
Cestující přijde k automatické bráně, kde musí přiložit cestovní doklad. Systém doklad vyhodnotí a zjistí, jestli například není falešný. Přitom dokáže vyhodnotit 2 897 typů dokladů z 206 států světa! Jestliže je vše v pořádku, brána cestujícího pustí dovnitř, kde mu pomocí kamerového systému zkontroluje obličej. Pokud i tady projde bez problémů, cestující je připuštěn k dalšímu odbavení. Pokud ne, musí projít policejní kontrolou. 

Za sedmnáct automatických bran zaplatilo letiště Václava Havla 61 milionů korun. "Dříve odbavení trvalo více než půl minuty, což zdržovalo. Teď jedna kontrola trvá pouhých 15 vteřin," vysvětlil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Jen loni v Ruzyni odbavili 13 milionů cestujících, letos by to mohlo být ještě o milion lidí více. V prostoru letiště se neustále pracuje na zlepšení bezpečnosti. Zvyšovat se možná bude i počet policistů uvnitř hal i v nejbližším okolí.