Cukrovky se bojíme, ale nic s tím neděláme. Nejhorší je přejídání

Asociování jídla s emocionálním stavem místo s nutričními potřebami těla už od dětství může vést ke špatným stravovacím návykům a mít negativní vliv na zdraví
 

Ve středních Čechách se sice lidé bojí cukrovky, hladinu svého krevního cukru však většinou neznají. Dodržovat zdravý životní styl, na to je moc neužije. Inu, co dodat? Strach z cukrovky asi není tak velký, jak by měl být. 

Podle oficiálních statistik trpí cukrovkou v celém Česku zhruba deset procent lidí. Ve Středočeském kraji jsme vzdělaní, takže celých 77 procent Středočechů ví, že se dá cukrovce efektivně předcházet správným životním stylem. To ale není moc platné, když to většina z nich stejně nedodržuje. Jedna věc je vědět a další věc je se podle toho řídit.

Například každý druhý Středočech trpí nadváhou a třetina se nezdravě přejídá. 41 procent Středočechů uvedlo, že sportují jen jednou za měsíc nebo ještě méně. To není příliš povzbudivé. Určitým ukazatelem je i to, že lidé neznají hladinu svého krevního cukru, tedy ani neví, zda cukrovkou trpí, nebo ne. 

Průzkum "Postoj Čechů k diabetu" provedly společnost Sanofi a agentura Millward Brown na vzorku 1 500 respondentů z celé ČR. 

"Necelá polovina lidí v kraji tvrdí, že hodnota jejich krevního cukru je v pořádku. 45 procent Středočechů svoji hladinu krevního cukru vůbec nezná. A pouhé 1 procento dotazovaných si je vědomo zvýšené hladiny cukru v krvi,“ uvádí Filip Hrubý, tiskový mluvčí společnosti Sanofi, která u nás prováděla průzkum.

Cukrovky se bojíme, ale něco se sebou dělat? Nikdy
Celých 69 procent Středočechů považuje cukrovku za velmi závažnou nemoc, která může mít řadu komplikací. Pět procent Středočechů je dokonce přesvědčeno, že jejich osobní riziko nemoci cukrovkou je vysoké. Celých 83 procent lidí Středočeského kraje si také uvědomuje, že vysoká hladina krevního cukru lidem škodí. A 77 procent lidí moc dobře ví, že se dá cukrovce předejít správným životním stylem.

Jak už ale bylo řečeno, vědět je krásné, bohužel to nepomáhá. Jíst zdravě a začít se pravidelně hýbat se lidem příliš nechce. "Podle průzkumu si je 84 % lidí v kraji vědomo pozitivního vlivu pohybu v prevenci cukrovky. Ovšem 41 procent Středočechů sportuje jednou měsíčně nebo ještě méně. Každý osmý dokonce nesportuje vůbec,“ přibližuje Filip Hrubý.

S výživou je to dost podobné. Přes polovinu lidí v regionu trpí nadváhou nebo obezitou, z toho se 29 procent lidí přiznalo k přejídání a nezdravému jídlu. O pestrou stravu se důsledně snaží každý čtvrtý člověk, ostatním se to podaří jen někdy. 

Fastfoody nejsou populární. To ale nebrání obezitě
"Dvě třetiny středočeských respondentů si několikrát do měsíce dopřávají tučná a smažená jídla. Tři čtvrtiny pak stejně často konzumují sladkosti. Několikrát týdně si cukrovinky dopřává čtvrtina Středočechů, denně je má na talíři každý pátý,“ doplňuje Filip Hrubý s tím, že energetickou hodnotu jídla příliš ve Středočeském kraji lidé neřeší. Jen asi každý sedmnáctý člověk si kontroluje podle energetické hodnoty svůj jídelníček. 

Fastfoody nejsou příliš populární, 43 procent lidí je nenavštěvuje vůbec, 24 procent velmi zřídka. Několikrát do týdne nebo měsíčně se v nich stravuje jen každý osmý člověk. Z výše uvedeného vyplývá, že tučná a smažená jídla nemají lidé problém připravit si doma. Navíc jen polovina lidí v regionu jí minimálně po čtyřech porcích za den - a čím méně porcí jíme, tím více si z jídel tělo bere energii do zásoby.

Každý třetí Středočech si několikrát do týdne dopřeje limonádu, slazenou minerálku nebo džus. 13 procent Středočechů pak pije slazené nápoje denně. A jak to je s alkoholem? Ve Středočeském kraji žije asi 13 procent abstinentů, desetina lidí naopak pije alkohol denně. Nekuřáků je ve středních Čechách hodně, celých 68 procent, denně nebo téměř denně po cigaretě sahá každý pátý.

Stovky lidí umírají zbytečně 
"Diabetes zatím neumíme vyléčit, proto je klíčové jej správně kompenzovat. Z našich šetření bohužel vyplývá, že uspokojivé hladiny tzv. dlouhého cukru, který je hlavním ukazatelem správné kontroly onemocnění, nedosahuje ani polovina diabetiků s cukrovkou druhého typu,“ říká MUDr. Milan Kvapil, prezident Diabetické asociace ČR.

"Pokud by hypoteticky všichni pacienti svůj diabetes správně kompenzovali, dokázali bychom každý rok předejít stovkám úmrtí, infarktů, amputací, selhání ledvin nebo ztrátám zraku a dalším komplikacím, které postihují nedostatečně kompenzované pacienty.“

Víte, co všechno způsobuje cukrovka?

  • Cukrovka může způsobovat poškození oka a vést až ke slepotě
  • U cukrovky hrozí riziko poškození ledvin 
  • Hrozí poškození cév a nervů na dolních končetinách, které může vést až k amputaci končetiny
  • Hrozí poškození cév v důsledku cukrovky (které může vést až k infarktu myokardu či mrtvici)


Mýty o cukrovce, kterým věříme ve Středočeském kraji:

  • 16 % lidí věří, že kdo jí moc cukru, dostane cukrovku
  • 36 % lidí tvrdí, že nemocným stačí omezit cukr a sladká jídla
  • 21 % lidí věří, že díky moderním lékům člověk, který trpí cukrovkou, nemusí nijak zvlášť upravovat jídelníček
  • 66 % lidí míní, že léčba inzulínem je vhodná jen pro těžké diabetiky