Na Praze-východ proběhla akce "X": Důkladné kontroly řidičů budou pokračovat

V rámci bezpečnostní akce zkontrolovali čtyři desítky řidičů, kontroly budou pokračovat
 

Nehody na silnicích jsou často smrtelné, policisté Středočeského kraje se proto rozhodli zapojit se do bezpečnostní akce "X". Zkontrolovali desítky řidičů a některým dali na cestu vesty.

Bezpečnostní akce "X" vznikla kvůli zyšování bezpečnosti lidí na silnicích. Do akce se zapojili také policisté Středočeského kraje. Cílem bylo zkontrolovat automobily po technickém stavu. Dopravně bezpečnostní akce "X" probíhala po celé České republice, při každé kontrole ve zvoleném úseku (regionu) se policie zaměřila na něco jiného. Někde kontrolovali především rychlost, někde se zaměřili primárně na viditelnost motoristů, někde zas telefonování a používání mobilu za volantem.

Vždy však policisté kontrolovali také vybavení automobilů, zejména se kontrolovalo, zda řidič používá zimní pneumatiky. Součástí povinné výbavy automobilů je i reflexní vesta. Kdo neměl vestu pro spolujezdce, tomu ji policisté darovali. 

"Reflexní vesty byly řidičům pro jejich spolujezdce rozdávány v rámci preventivního projektu, který byl zaměřen hlavně na zvýšení viditelnosti osádky při mimořádných událostech v silničním provozu," uvedla policejní mluvčí za Prahu venkov - východ prap. Bc. Eva Hašlová.

Policisté dále vysvětlovali řidičům, kde má být vesta správně uložena. Vesta je potřeba v situacích, kdy člověk při dopravní nehodě vystoupí z vozu. Musí si vestu hned obléknout, proto by ji měl mít při ruce a ne mezi zavazadly v kufru.

"Během několika hodin zkontrolovali policisté v oblasti Praha venkov - východ téměř čtyři desítky automobilů. Jen tři řidiči se přitom dopustili přestupku, za což dostali blokovou pokutu. Jeden řidič byl za volantem přes výslovný zákaz řízení motorových vozidel, tím se dopustil přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí, za což může být vězněný až na dva roky," dodává policejní mluvčí. Při kontrole však alespoň žádný z řidičů neřídil pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek.

Kontroly se ve Středočeském kraji můžete dočkat i vy, je tedy na místě překontrolovat vybavení vašeho automobilu. Další dopravně bezpečnostní akce typu akce "X" budou probíhat v rámci celého Středočeského kraje i v dalších dnech.