Rozume, díky, že existuješ! Žádný hidžáb ve škole

Je rozhodnutí soudu podle vás správné?
 

KOMENTÁŘ Dopadlo to tak, jak to dopadnout muselo. Alespoň podle zdravého rozumu. I když, kdo by se zrovna toho u nás dovolával, že? Somálská studentka u soudu neuspěla s žalobou o náhradu škody za to, že jí střední zdravotnická škola v Praze nedovolila nosit hidžáb. 

Žaloba tvrdí, že studentka Ayan Jamaal Ahmednuurová opustila zdravotnickou školu kvůli tomu, že jí ředitelka nedovolila nosit hidžáb. Somálka to cítila jako diskriminaci. Obvodní soud pro Prahu 10 v pátek žalobu zamítl a dal tak za pravdu ředitelce školy o tom, že mladá žena nedodala veškeré potřebné dokumenty k tomu, aby vůbec mohla být za studentku považována. Žádost o omluvu a kompenzaci ve výši 60 tisíc korun je tak neopodstatněná. 

Jsem rád, že v celém případu zvítězil zdravý rozum. Chápu, že Ayan zřejmě neměla snadný život, a nijak nezpochybňuji například to, že jí byl v roce 2011 udělen azyl. Údajně měla být ve své vlastní zemi provdána za člena ozbrojených milic proti své vůli, navíc čelila útokům kvůli tomu, že byla svobodnou matkou. 

Somálka je u nás už pět let. O to více mě zaráží skutečnost, že nebyla schopna zvyknout si na české prostředí, české myšlení, česká pravidla a nařízení. Bohužel pro ni se za celou dobu pravděpodobně plně neaklimatizovala a nepochopila, že pokud je na území jiného státu, musí se podle toho chovat. 

Možná to dělá z nevědomosti, neví, co je u nás zvykem. Kdo ví, kdyby její advokátka věnovala více usilí tomu, aby své klientce vysvětlila kulturní odlišnosti a interní řád školy, k žádnému soudu by ani nemuselo dojít. Druhá věc je, proč české ministerstvo školství už v roce 2015 na základě této kauzy vydalo metodickou příručku, která říká, že školní řády by neměly obsahovat striktní zákazy všech pokrývek hlavy.

Bude se pokračovat?
Nelíbí se mi, že tato instituce jen pod tlakem ze strany jedné menšiny takto rozhoduje. Nelíbilo se mi to tenkrát a stejně je tomu i dnes. Naštěstí je tam dodatek, že školy tyto zákazy mají vydávat jen v zájmu ochrany a bezpečí studentů v konkrétních situacích. Kdyby došlo na lámání chleba, nejspíš i v tomto směru by tak zdravotnická škola uspěla. 

Těžko ale spekulovat o něčem, co součástí soudního rozhodnutí nebylo. Dnešní verdikt totiž znamená "jen" to, že dívka oproti původní dohodě nepředložila do zahájení školního roku požadované povolení k pobytu a důvod, že končí se studiem kvůli údajnému porušení práva na nošení hidžábu, do formuláře doplnila až později. Rozhodnutí soudkyně není pravomocné.