Chřipková epidemie už propukla! Nymburská nemocnice zakázala návštěvy

Čtyři lidé na chřipku zemřeli
 

Od začátku roku přibylo 10 nových případů v souvislosti s chřipkovou epidemií. Čtyři lidé na chřipku zemřeli. Krajská hygienická stanice doporučila zákaz návštěv nemocnicím v Kladně a v Nymburce.

Čtvrtý lednový týden přinesl nové informace k situaci chřipkové epidemie. Ta už řádí mezi lidmi nějakou dobu, dříve byla ale v kritické situaci spíše v Moravském kraji. Teď se ale chřipka začala plošně vyskytovat napříč Středočeským krajem, hygienici zaznamenali vzestup celkové nemocnosti o 9,9 procent.

Celková nemocnost činila za minulý týden 1 782 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Nemocnost tak přestoupila práh, kdy již hovoříme o epidemii. Nejvyšší nemocnost (ARI) je ve Středočeském kraji momentálně v okresech Mělník a Praha-východ. Nejnižší nemocnost je zatím v okrese Beroun.

Minulý týden bylo ještě onemocnění 1 621, epidemie je až od 1 700... teď už epidemie opravdu propukla v plné míře.

"V porovnání s předchozím kalendářním týdnem byl zaznamenán rovněž vzestup onemocnění s klinickým obrazem chřipky takzvaně „ILI“ (influenza–like illness) o 23,5 procent. Celková nemocnost ILI ve Středočeském kraji je 279 případů onemocnění na 100 tisíc obyvatel, tedy 15,7 procent z celkové nemocnosti ARI," zjistili v Krajské hygienické stanici MUDr. Lilian Rumlová a Ing. Marek Michna. 

Od začátku chřipkové sezony na pomezí roku 2016/2017 bylo podle hygieniků evidováno 10 závažných případů chřipky. V souvislosti s nakažením chřipkovým virem zemřeli 4 lidé. 

Epidemie je tu. Začínají zákazy návštěv v nemocnicích 

Kvůli překročení epidemického prahu je nově vyhlášen zákaz v některých nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Hygienici doporučili zákaz návštěv například v nymburské nemocnici NIP Chronicare Nymburk. "Nemocnice Nymburk vyhlašuje na základě rozhodnutí vedení nemocnice od soboty 28. ledna 2017 zákaz návštěv z důvodu chřipkové epidemie na Nymbursku. Tento zákaz platí až do odvolání," uvedla Pavlína Stránská, tisková mluvčí Nemocnice Nymburk. 

Zákaz návštěv byl doporučený také nemocnici na Kladně, zejména dětskému a porodnickému oddělení. Další zákaz návštěv byl vyhlášen v zařízení sociální péče DS Alma Mater Rakovník a hlášeno bylo také uzavření MŠ Čistá Mladá Boleslav. Dá se očekávat, že zákazů návštěv bude přibývat tak, jak se bude epidemie šířit a pokračovat.

Jak se bránit chřipce? 

Víte, jakým způsobem se účinně bránit proti přenosu viru? Chřipka je běžná nakažlivá nemoc, která je způsobená virem RNA z čeledě Orthomyxoviridae. Vir se šíří světem v takzvaných sezonních epidemiích, s virem stoupají i výdaje na zdravotní péči. Ve viru se způsobily primární změny díky třem chřipkovým epidemiím nebo dokonce pandemiím, které proběhly ve 20. století. Při epidemii nebo pandemii chřipky umíraly miliony lidí. UŽITEČNÉ: Víte, jak se bránit přenosu viru?