RECEPT na horké nápoje, které v zimě zahřejí

Vyzkoušejte horké nápoje, které ještě neznáte
 

Potřebujete zahřát a povzbudit? Jestli je vám pití běžného čaje už proti mysli, vyzkoušejte horké nápoje, které ještě neznáte. Připravíte si je snadno i doma. A opravdu teď nemluvíme o grogu nebo svařáku. Na své si přijdou milovníci alkoholu i děti.

  • Caro se zázvorovým sirupem

Budete potřebovat: 2 kávové lžičky cereálního nápoje Caro, 80 ml smetany na šlehání, 80 ml vody, 50 ml medu, 20 g zázvoru

Jak na to: Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky, med prohřejeme se zázvorem nakrájeným na plátky. Caro zalijeme horkou vodou ohřátou na 90 °C. Do sklenice nejprve nalijeme med se zázvorem, opatrně přilijeme připravené Caro, nastříkáme šlehačku a ozdobíme zbylými plátky zázvoru.

  • Kuuma Greippi 

Budete potřebovat: 4 cl Finlandia Grapefruit, 1,5 dl 50% hruškového džusu, skořice

Jak na to: Do sklenice nasypte skořici, zalijte vodkou a horkým džusem. Pokud chcete drink ozvláštnit, ozdobte jej plátkem grepu nebo kouskem celé skořice.

  • Lavina

Budete potřebovat: 4 cl Becherovky, 12 cl červeného vína, 4 cl vody, skořice, hřebíček, med, plátek citrónu

Jak na to: Tekuté ingredience zahřejte, přidejte med a doplňte skořicí, hřebíčkem a plátkem citrónu.

  • Plum likér s čokoládou

Budete potřebovat: 6 cl plum likéru, horkou čokoládu, šlehačku

Jak na to: Horkou čokoládu zalijte 6 cl plum likéru a dozdobte šlehačkou, případně sušenou švestkou.

  • Amundsenův sen

Budete potřebovat: 5 cl Amundsen Plum, jablečný džus, hřebíček, skořici

Jak na to: Do sklenice dávkujte ingredience dle receptury, ohřejte parou, ozdobte hřebíčkem a skořicí.

  • Pomerančový punč se zázvorem a s citronovou trávou

Budete potřebovat (čtyři osoby): 2 cm kousek čerstvého zázvoru, 200 ml vody, sáček čaje, 800 ml pomerančového džusu, 4 lžíce medu, 1 malý pomeranč, citronovou trávu

Jak na to: Zázvor oloupeme a nakrájíme škrabkou na brambory na tenké plátky. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na kolečka. Vodu přivedeme k varu a necháme v ní vylouhovat sáček s čajem. Čaj a pomerančový džus společně zahřejeme k bodu varu, osladíme medem a promícháme. Přidáme plátky zázvoru a necháme 2 až 3 minuty společně prohřát. Do sklenic z varného skla rozdělíme nakrájený pomeranč, zalijeme punčem a do každé sklenice vložíme citronovou trávu.

  • Horká čokoláda se smetanou

Budete potřebovat (4 osoby): 100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření, 600 ml mléka, vanilkový cukr (z pravé vanilky), cukr na doslazení podle vlastní chuti, 100 ml smetany 33%, špetka kakaa a skořice na posypání, nemusí být

Jak na to: Mléko pomalu zahřejeme nejlépe v hrnci na mléko nebo na velmi mírném plameni, aby se nepřipalovalo. Do horkého mléka nalámeme čokoládu, přisypeme vanilkový cukr, mícháme a přivedeme k bodu varu, stáhneme z ohně. Rozpuštěnou čokoládu našleháme metličkou do pěny a nalijeme do připravených šálků nebo sklenic. Podle chuti osladíme, ozdobíme ušlehanou smetanou a lehce poprášíme kakaem a skořicí.

TIP
Horkou čokoládu připravíme z části mléka a z části 12procentní smetany, bude ještě chutnější a jemnější. Nejvhodnější je hořká čokoláda s obsahem 55 až 70 procent kakaové hmoty. Chuť horké čokolády také můžeme zvýraznit naším oblíbeným likérem nebo nealkoholickým sirupem, popřípadě posypat mandlovými lupínky či mletými oříšky.