Opuštěné domy bez majitele. Kdo po nich pátrá?

Krásné a přesto opuštěné
 

Chodíte také každý den do práce kolem domů, které jsou evidentně prázdné už roky? V oknech se nikdy nesvítí, střechu už nejspíš nikdy nikdo neopraví. Kolik je takových domů a jak je to s hledáním právoplatných majitelů?

Opuštěných nemovitostí bez jasného vlastníka je v celé České republice přes 200 tisíc. Do toho se počítají nejen domy, ale i pozemky. Nejvíce opuštěných je ve Středočeském kraji, ale také na jižní Moravě. 

Co s takovými nemovitostmi dělá stát?

Stát, respektive úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dostal desetiletou lhůtu a do konce roku 2023 musí zjistit vlastníky nemovitostí a nemovitosti jim vrátit. Na pátrání se podílejí i obce, kde často zchátralý dům či pozemky bez majitele blokují plány na rozvoj. Najít dědice není nic snadného. Nemovitosti patřily často lidem, kteří se stali obětmi války, emigrovali do zahraničí a podobně. Některé si ještě pamětníci stále matně pamatují, ale i letmé vzpomínky rychle mizí a šance na nalezení majitelů se snižují. Kvůli nejasnému vlastnictví se občas nemůže postavit kanalizace, cyklostezka a podobně, což je obcím pochopitelně na obtíž. 

Pokud toužíte po tom si za levno koupit nějakou tu nemovitost, rozhodně neváhejte a navštivte facebookové stránky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Můžete si vybrat chatu v horách, mysliveckou klubovnu, hotel DIX, nebo zvolte něco menšího jako třeba poníka nebo hodinky za 200 tisíc.