Slavná Marcialonga: Kateřina Smutná vítězí, Petr Novák nejlepším Čechem

 

Marcialonga. Ve světě dálkového lyžování je to pojem. V podstatě každý, kdo závod dokončí, má být na co pyšný. V neděli se jel další ročník a čeští fanoušci si přišli na své. Sedmapadesát kilometrů závodu, který patří do seriálu Visma Ski Classics, zvládla nejrychleji Kateřina Smutná. Neztratili se však ani naši muži. 

Marcialonga je jedním z méně náročných závodů, co se týče profilu, ale vždy závodníci jedou vysoké tempo. Stejně tomu bylo i včera, kdy od začátku se jelo velmi rychle. Na pátém kilometru čekala závodníky prémie, kterou vyhrál opět Andreas Nygaard (Santander), na 4. místě se ukázal Jiří Ročárek (Atlas Craft team), který se pak držel několik kilometrů jako vedoucí pelotonu.

Nástup Gifstada a jeho několikakilometrový únik tempo hlavní skupiny nezpomalil, poté byl sjet a dopředu se dostal právě Nor Nygaard, který se cítil skvěle a držel si půlminutový náskok, peloton ho však polapil až pod cílovým stoupáním Cascatou. Do druhého kilometru brutálního výjezdu se na čelní pozici pustil Nor Pederssen (BN Bank), následován svými krajany Gjerdalenem (Santander) a Kjoelstadem (United Bakeries), kteří ho pak v závěrečných metrech porazili.

Loňské vítězství obhájil Tord Asle Gjerdalen. Z našich byl nejlepší Petr Novák (Atlas Craft team), který pracoval na zadních pozicích vedoucí skupiny a v závěrečném dvoukilometrovém prudkém stoupání zvládl předjet ještě sedm konkurentů, když dojel do cíle na 17. místě jako nejlepší z Čechů. Jiří Ročárek (Atlas Craft team) skončil na 33. místě, Stanislav Řezáč (Silvini Madshus team) na 35. místě a do nejlepší padesátky se na 43. pozici dostal i Jan Šrail.

Vysoké tempo závodu žen udávala nekompromisně Britta Johansson Norgrenová (Lager 157), v nástupech ji stačila pouze Kateřina Smutná (Santander), která ale byla silnější v závěrečných metrech a oplatila prohru právě Norgrenové, která loni zvítězila před Kateřinou. Česká reprezentantka sice vynechala Čínský Vasův běh, takže jí chybí do celkového hodnocení cenné body, ale jestli si udrží svou letošní neporazitelnost ve Visma Ski Classics (4x vítězství, 1x 2. místo), tak brzy Brittu dožene. A dost možná ji dokonce svlékne z dresu vedoucí závodnice.

Atlas Craft team byl o víkendu kromě Marcialongy vidět i na českých závodech. Konkrétně na sobotní Karlovské 50, kde týmoví kolegové Daniel Máka s Radkem Šretrem si to rozdali o vítězství v cílovém spurtu. Tím šťastnějším byl nakonec Dan. Anička Beranová pak dojela na hezkém 3. místě. V ženách vyhrála Kamila Bořutová (Salomon Mercedes-Benz team). V neděli se jela také Jilemnická 50, kde Daniel Máka opět nelenil, chtěl využít své formy a vyhrál závod na pětadvacet kilometrů.