Zanedbané vily u Hradčanské: Ustoupí prosklenému monstru?

 

Postavit obří prosklený komplex místo současných historických budov. To je plán developera s vilami při ulici Milady Horákové v Praze 6. Firma Lordship už dokonce měla vyzvat radnici, aby chátrající domy strhla. Není bez zajímavosti, že první takový pokus provedla už v roce 1999. Vytrvalost společnosti rozhodně upřít nelze. Ovšem je takové počínání v souladu s předpisy? 

Firma Lordship koupila historicky cenné vily s jasným záměrem nechat je zbourat a na jejich místě postavit monolit pěti kancelářských budov. Nerespektuje stanovisko památkářů ani městské části Prahy 6, kteří by cenné vily chtěli zachovat pro příští generace.

Památkáři a městská část přitom ovšem hájí veřejný zájem. Požadují historické budovy zachovat a citlivě začlenit  do nového záměru, tedy respektovat urbanistickou tvář této diplomatické čtvrti Bubenče. "Pokud se takto budou chovat všichni vlastníci cenných historických budov v bezprostředním okolí, pak tu z nějakého kulturního dědictví nic nezbude," říká Karolína Brabcová, předsedkyně zastupitelského klubu Zelených.

V minulosti u nás bylo dost častým jevem, že dům se nechal zchátrat, pak se zboural a na místě se postaví v podstatě cokoli, co si developer přeje. Naštěstí už se to pomalu mění. Zatímco každý normální smrtelník žijící v památkově cenném domě musí respektovat stanoviska úřadů a vyjednávat s nimi o výměně každého okna, střechy či jiného architektonického prvku na domě, developeři dosud mnohdy žili ve světě, kde se předpisy ohýbaly dle jejich přání.

"Developer chce maximálně zhodnotit svůj vklad a postavit co největší a nejvýnosnější objekt. Kdo jiný než městská část a památkáři by však měli požadovat takové řešení, které zachová umělecky cennou tvář této části Prahy?" ptá se Antonín Nechvátal, člen komise pro územní rozvoj a zelený zastupitel Prahy 6, který se kauze věnuje od roku 2011. Uvidíme, jaké budou další kroky a kdo je udělá.