Chytrým drogám jen tak neodoláte. Jako stimulant působí cukr i káva

Nic se nemá přehánět
 

Už jste někdy slyšeli o takzvaných smart drugs neboli chytrých drogách? Užíváme je skoro všichni, často si svou závislost ani neuvědomujeme. Co všechno se řadí mezi chytré drogy a hrozí vám při jejich užívání nějaké nebezpečí? 

Smart drugs nebo také chytré drogy dostáváme všichni do těla, někdo více, jiný méně. Jde vlastně o látky, které podporují funkci mozku a nervové soustavy. Tím umožňují lidem lépe se soustředit a efektivněji fungovat. Tyto mozkové nutrienty působí také proti stresu, pomáhají překonat pracovní nátlak nebo se vám bude lépe soustředit před důležitou zkouškou. 

Mezi nejznámější mozkové stimulanty přitom patří tak obyčejné věci, jako je káva, čokoláda nebo kakao. Používá se ale také ginkgo biloba nebo lecithin, guarana. Chytrými drogami jsou často nazývány součásti rostlin, jako jsou listy, kořeny nebo plody a jejich extrakty.

Mezi ty nejdostupnější smart drugs řadíme kávu, čaj, čokoládu a kakao, cukr, kofein na všechny způsoby, koenzym Q10, ginkgo bilobu, žen-šen (ginseng), lecithin, guaranu, L-karnitin a B-komplex - speciálně vitamín B6. Mozkové stimulanty ale nejsou něco, co by šlo získávat jen z těch "přírodnějších" zdrojů.

"Kávu piju každý den, někdy i několikrát za den. Sice pracuji v kanceláři jako sekretářka, ale udržet pozornost při všech denních činnostech, které člověk vykonává? Co si nenapíšu, to nevím. Bez ranní kávy jsem takřka nepoužitelná, protože vstávám brzy. Dopoledne je pak káva už taková naše kancelářská tradice. Myslím, že budu mluvit i za spoustu svých kolegyň, když řeknu, že máme kávu jako účinný nakopávák. Nikdy jsem popravdě nevnímala pití kávy jako závislost, mnohem horší mi přijde kouření cigaret. I ty některé z nás kouří pravidelně," vyjádřila se Irena Ambrožová z Českého Brodu. Do práce denně dojíždí asi hodinu. 

Výborný stimulant na zlepšení pozornosti, nebo nebezpečná droga
Na mozek mají podobné účinky jako již zmiňované "přírodní" stimulanty také nootropika pod názvy Hydergine, Piracetam, Aniracetam, BMY-21502/BMs-181168, Minaprine, Oxiracetam, Pramiracetam. Všechny tyto léky (takzvaná nootropika) působí jako stimulanty nervové soustavy, některé z nich jsou volně prodejné. Ale bývá to různé podle zemí.

V České republice je volně prodejný například Piracetam, který používají obvykle studenti, aby se lépe soustředili - vhodný je také pro řidiče. Piracetam však zneužívají i drogoví dealeři, když ho přimíchávají do drogy pervitin, aby na prodeji drog více vydělali. Studenti také často zneužívají efedrin, který je součástí některých léků na astma. 

"Konkrétně Piracetam mne zaujal, protože to byl jeden z volně prodejných léků u nás. Doporučil mi ho kamarád s tím, že ho užívá pravidelně - přes týden chodil do školy, o víkendech pracoval. Později jsem zjistila, že ho trochu zneužíval, dával si ho na lačno ve zvýšených dávkách, myslím ale, že mu z toho nic nebylo. Já sama jsem ho začala užívat ještě před maturitou. Určité příznaky na sobě pak cítíte - najednou vnímáte zřetelně okolní ruch, někdy chodíte sem tam, zkrátka máte tak nějak víc nastartované smysly. Mimo učení jsem občas poslouchala také hudbu, když jsem měla tuhle látku v sobě. Je to neuvěřitelné, ale člověk si tu hudbu opravdu o to víc vychutnal. Přesto už bych ho asi dlouhodobě znova neužívala, měla jsem pak celkem problémy se spánkem," přiznává třiadvacetiletá Kateřina. 

Je používání chytrých drog opravdu bezpečné? Co riskujete?
Pokud jde o chytré drogy z přírodních zdrojů, jako je káva, čokoláda nebo cukr, nejspíš bychom mohli říci, že nejsou úplně škodlivé. Cukr nebo káva může vést k hyperaktivitě, nicméně většina lidí tyto stimulanty používá každý den.

Chytré drogy udělají s tělem to, že jednak zlepšují látkovou výměnu mozku, zlepšují krevní oběh a cirkulaci krve v mozku. Mají také ochranný účinek pro mozek. Díky tomu pak máme po smart drugs lepší schopnost učit se, máme lepší náladu, zlepšuje se i pozornost a paměť. Chytré drogy nám zkrátka přidají mentální energii ve chvíli, kdy to potřebujeme. 

Užívání některých nootropik pro stimulaci mozku ale může být riskantní, zejména pokud si už bez nich nedovedete představit svůj den. Je v pořádku používat nootropika ve chvíli, kdy se opravdu potřebujete na něco důležitého soustředit - pro dělníka to může být nebezpečná práce s chemickými procesy. Pro řidiče autobusu plného lidí nebo pro řidiče tramvaje rozhodně dávka nootropik před výjezdem nezaškodí.

Pokud to ale nepotřebujete, nedávejte si tabletku nootropik každý den čiště proto, abyste otevřeli oči - dlouhodobé užívání některých chytrých drog s sebou může přinášet nežádoucí vedlejší účinky. Ohroženi jsou studenti, kteří mají chuť experimentovat a lehce od mozkových stimulantů přejdou k nebezpečným a nelegálním drogám (pervitin, extáze a podobně...). 

Kde se vzaly chytré drogy? 
Chytré drogy byly původně používané na léčbu nemocných s neurologickými a mentálními problémy. U těchto lidí látky nabudily mozkovou aktivitu a nervovou soustavu do požadovaných rozměrů. Později se ale přišlo na to, že když si stejné látky vezme zdravý člověk, mají podobné účinky. Otázkou je, zda nejsme všichni tím či oním způsobem na chytrých drogách závislí a zda náš mozek po odeznění účinků stimulantu nebude potřebovat další "nášup" v podobě chytrých drog.