Řidiči, dávejte pozor! Středočeský kraj zasypal sníh, kde je to nejhorší?

Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností
 

Od časných ranních hodin se na celou Českou republiku sypou hromady sněhu. Sem tam to vypadá, jakoby někdo nahoře roztrhnul peřinu. Středočeský kraj je jedním z nejvíce postižených, řidiči musí na silnicích dávat velký pozor. Kde je situace nejhorší?

Český hydrometeorologický ústav už vydal výstrahu před ledovkou. Pohled na většinu Středočeského kraje je sice velmi romantický, protože sněhová pokrývka vše zahalila do bíla. Řidiči to tak ale určitě nevidí. Nová vrstva sněhu je pro ně spíš pohromou, než aby se jí nějak přehnaně obdivovali.

Pražský ohruh je sice sjízdný, ale pouze se zvýšenou opatrností a pokud můžeme doporučit, je lepší tam vůbec nejezdit. Ostatně nechat auto doma by dnes byla celkově výhra. Špatně sjízdné jsou totiž i dálnice D4, D5, D6 a D8, stejně jako silnice prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Příbramsku, Kladensku či Rakovnicku. Komunikace nižších tříd jsou samozřejmě ošetřené ještě o něco méně a jízda po nich je místy velký hazard. 

V některých částech kraje se také tvoří sněhové jazyky. Konkrétně jde například o dilnice 16, 32 a 38 na Mladoboleslavsku a Nymbursku nebo na vozovkách 9 a 16 na Mělnicku. Ve Štěchovicích u Prahy už na špatnou sjízdnost silnice doplatil kamion a blokuje dopravu. Stejně se "zadařilo" i u Mirošovic na Benešovsku, kde si postojíte hodinu. U Mníšku pod Brdy je dálnice D4 dokonce dočasně uzavřena, kolona je zde na hodinu a půl. 

Situace by se měla během dne sice měla postupně zlepšovat, na druhou stranu nepůjde o nic výrazného. Záležet tak bude hlavně na schopnosti silničářů a dalších pracovníků technických služeb, jak všechno zvládnou a zda dokáží včas odklízet silnice. Komplikací je fakt, že sněžení zřejmě jen tak neustane a odhrnuté úseky budou za chvíli znovu zasněžené.