Lékaři a sestry podali hromadnou výpověď, když se měl vrátit bývalý primář

 

Hromadná výpověď a stávka. Taková je momentálně situace v nemocnici v Mladé Boleslavi. Lékaři a sestry podali výpovědi na protest proti návratu jejich neoblíbeného chirurga Tomáše Vernera zpět do čela oddělení. Vedení nemocnice muselo lékařům ustoupit. 

Výpovědi a stávky, tak zareagovali chirurgové a značná část sester v mladoboleslavské nemocnici, když jim bylo oznámeno, že současného primáře Jaroslava Touška chce vedení nemocnice vyměnit za jeho předchůdce Tomáše Vernera. Ten si podle všeho si oblíbenost u personálu nezískal. 

Nemocnice v Kladně a Mladé Boleslavi byly ve ztrátě. Proto nová krajská vláda odvolala loni ředitele nemocnic. Do vedení nemocnice v Boleslavi se tak dostal Ladislav Řípa. Začal dělat nové organizační změny a usilovat o prosperitu nemocnice. A samozřejmě o její lepší chod. Jedním z prvních kroků byla výměna současného primáře Jaroslava Touška za primáře Tomáše Vernera, který tu již dříve působil. 

Důvodem k výměně je nejspíše odbornost doktorů. Tomáš Verner patří k české chirurgické špičce, jeho služby vyhledávali nemocní z celé republiky. "Nemocnici by návrat primáře Vernera přinesl více operačních zákroků, které by byly pokryty od zdravotních pojišťoven," uvedla mluvčí zařízení Hana Kopalová. Současný primář Jaroslav Toušek je proti tomu výborným odborníkem cévní chirurgie. 

Lékařům ani sestrám se každopádně návrat doktora Vernera nelíbil. Lékaři z většiny podali výpověď a hodinu stávkovali proti stávající změně před nemocnicí. Jako primář Tomáš Verner skončil v nemocnici v létě 2016. Důvodem výpovědi byly hlavně konflikty na pracovišti, kdy část personálu uvedlo, že se k nim Verner neslušně choval a slovně je napadal. To ale Verner popřel. 

Výpovědi v oblasti zdravotnictví nejsou jen tak. Kdyby většina lékařů opravdu z nemocnice odešla, byl by to pro ni nevýslovný šok. Už tak se totiž potýká s nedostatkem personálu stejně jako všechny nemocnice ve středu Čech. Paradoxem je, že ještě v pondělí brzy po poledni ředitel nemocnice poděkoval zaměstnancům Klaudiánovy nemocnice za "obětavou, a především věrnou práci pro nemocnici". Do večerních hodin ale situace nabrala jiný obrat.

Vedení nemocnice nakonec ustoupilo, lékaři výpovědi stáhnou
Podle ředitele nemocnice Ladislava Řípy netušili, že výměna primáře bude pro stávající personál až takový problém. "Byla by to změna v chodu nemocnice, která by vedla k její lepší prosperitě. Netušili jsme ale, že odpor proti návratu bývalého primáře Vernera bude tak obrovský, názory zaměstnanců jsou pro nás ale důležité. Doktora Vernera proto jako primáře nevrátíme," vyjádřil se ředitel nemocnice. 

Na svém místě zůstane současný primář Jaroslav Toušek. Lékaři tak díky tomu své výpovědi během příštích dnů stáhnou. Tomu bylo uloženo vypracování konceptu, který by vedl ke zvýšení výkonu celého oddělení chirurgů a k vyšší důvěře nemocných obracet se právě na chirurgy v mladoboleslavské nemocnici.