Ženy trápí PMS. Jak zmírnit nepříjemné projevy?

PMS může hodně znepříjemnit život
 

Bolesti hlavy, nesoustředěnost, zvýšená chuť k jídlu, přecitlivělost a pláč. Tak můžeme charakterizovat typický průběh PMS. Premenstruační syndrom dokáže některé ženy skutečně potrápit. Když budete vědět, co přesně se s tělem děje, dokážete projevy PMS lépe pochopit. A máme pro vás i pár rad, jak nepříjemné projevy zmírnit... 

Každá žena bez rozdílu zná projevy premenstruačního syndromu dokonale. Premenstruační syndrom nebo také "premenstruační stres" (dále budeme používat jen PMS) se objevuje přibližně už dva týdny před menstruací, většina žen pocítí PMS naplno asi týden před menstruací. Je to individuální, ovšem potkává to každou. PMS je vlastně souhrn všech těch projevů, které mohou ženy obtěžovat a znepříjemňovat život. 

Hormonální antikoncepce je trendem. Žena si vezme jen jeden prášek denně a možnost otěhotnění je téměř nulová. Má ale řadu vedlejších účinků - hrozí vám rakovina i trombóza.

Jde tedy o stres nebo úzkost fyzickou a emocionální. Projevy zahrnují nejrůznější věci, jako je bolest hlavy, migrény, bolestivost kloubů, tlak a bolest podbřišku, přecitlivělé bradavky, křeče. Typická je zvýšená chuť na sladké nebo na jídlo obecně, člověk cítí potřebu se doslovně "cpát jídlem".

Může se projevit emocionální labilita, kdy ženu rozbrečí i situace, která by ji jindy nechala chladnou. Může to být romantický film stejně jako to, že muž zapomněl vynést smetí. Ženy jsou v době PMS tak trochu nepředvídatelné, navíc za tyto projevy nemohou. 

Mezi projevy PMS patří: nesoustředěnost, únava, tlak v podbřišku a křeče, úzkost, přecitlivělost a návaly pláče, lehká deprese, psychické vypětí, podrážděnost, náladovost, zlost a vztek, změna sexuální touhy, bolesti hlavy a kloubů, svalové křeče, zvětšení a zvýšená citlivost prsou, bolestivé bradavky, zvýšená chuť k jídlu, především chuť na sladké, nadměrná žízeň, otoky kotníků a prstů, zvýšená potřeba spánku, zhoršuje se akné, může se objevit průjem nebo zvracení. Existuje mnoho dalších projevů.

PMS se samozřejmě nemusí projevovat u všech žen. Častěji se projevuje u mladších dívek, které mívají 80-95 procent všech typických příznaků PMS. Dospělé ženy mohou mít řadu příznaků PMS individuálně.

Některé ženy mají příznaky tak silné, že mohou být okolím považované až za postižené - tehdy mluvíme o premenstruační dysforické poruše (PMDD). Zhruba 14 procent žen mezi dvacátým a pětatřicátým rokem je příznaky PMS tak zasaženo, že nemohou studovat ani pracovat. 

Co se děje, když má žena PMS? 
Podstatné je vědět, co se s ženským tělem vlastně děje. PMS přichází právě dva týdny před menstruací nebo ještě kratší dobou před menzes. Jde tedy o několik dní, kdy se tělo připravuje na odtok menstruační krve. Kvůli tomu se mění hladiny některých hormonů, zejména estrogenu a progesteronu. Úplně přesné příčiny však lékaři neznají. 

Změna hladiny hormonů však pravděpodobně vede k projevům PMS. Jak moc jsou projevy závažné, často souvisí se životním stylem ženy, často je ale PMS také otázkou dědičnosti - pokud tím trpěla matka nebo sestra, je pravděpodobné, že budete mít podobné obtíže. 

Komentář: Ženská menstruace dokáže všechny muže pořádně vyděsit. Nejen, že jsme podrážděné. Často si na nich pořádně vybijeme zlost. Je načase jim ujasnit, co mají dělat a co ne, aby nás nedráždili.

Dobrou zprávou ale je to, že PMS mizí takřka hned po začátku menstruace. Po odtoku první krve se hladiny hormonů vyrovnají a žena cítí značné uvolnění, jak fyzické, tak psychické. Některé ženy se nikdy nepídily po tom, co z jejich těla odtéká - nejde jen o neoplodněné vajíčko a děložní výstelku (do které se vajíčko každý měsíc uloží a čeká na oplodnění), organismus se odtokem krve celkově pročišťuje a zbavuje se některých nedůležitých látek, jako je například hlen, krev a odumřelé buňky. Krvácení může obsahovat i krevní sraženiny. 

Můžete se zbavit PMS? 
V nějaké formě zažila premenstruační syndrom asi každá žena. Jedinou cestou, jak se projevů zbavit, je nemít menstruaci. Toho se dá dosáhnout například ukončením vaší plodnosti - takzvanou sterilizací. Ta je vhodná pro ženy, které nikdy nechtějí mít děti. Další možností je pak určitý druh antikoncepce. Některé antikoncepce mohou PMS příznivě ovlivnit, antikoncepce však mívají řadu vedlejších účinků.

"Jednou z možností je blokáda menstruačního cyklu. Pak není žádné premenstruační období, tedy ani žádný premenstruační syndrom. Nejsnáze toho lze dosáhnout užíváním běžných antikoncepčních pilulek bez obvyklé pauzy mezi dvěma platíčky," píše se na webu antikoncepce.cz.

Zmírnění projevů přírodní cestou
Daleko přírodnější metodou je ale zásah do životního stylu, který vás nic nestojí a projevy PMS může výrazně zlepšit. Nedoporučuje se zejména pít kávu a alkohol, nebo alespoň omezit. Naopak se doporučuje pravidelné aerobní cvičení nebo jóga. Pokud jde o jídelníček, je dobré přijímat v potravě omega-3 mastné kyseliny (mořské ryby, lněná semínka, vlašské ořechy či dýňová semínka) a zázvor, který zlepšuje příznaky PMS údajně stejnou měrou jako třeba ibuprofen. 

Zvážit můžete i potravinové doplňky - zejména pak mangan a vápník, které mohou zlepšit náladu a zvyšují soustředění. Neztratí se ani hořčík, B-komplex a vitamín E. Ty podle odborníků pomáhají hlavně v druhé fázi cyklu.

Ploštičník je účinným lékem při zmírňování obtíží v průběhu menopauzy, tlumí menstruační a porodní bolesti a pomáhá předcházet rakovině prsu.