Jak se vyhnout nehodě? Dodržujte tato pravidla

Nehoda vás může minout, když se budete držet těchto zásad.
 

Většině dopravních nehod předchází některý ze známých scénářů. Jistě, někdy do vás zkrátka někdo narazí a vy se autonehodě nevyhnete. Přesto jsou jisté zásady, které se vyplatí dodržovat pořád.

Řidič nese zodpovědnost nejen za sebe, ale i za ostatní členy posádky. Ze statistik vyplývá, že jsou jisté stále se opakující scénáře před nehodou. Na co si dát pozor?

  • Řízení se věnujte naplno

Nejčastější příčinou nehod je, že se řidič nevěnuje plně řízení. Je už celkem jedno, jestli se podívá na mobil, kontroluje děti na zadních sedačkách, nebo hledá jinou stanici autorádia. Stačí sekunda nepozornosti a v kritické situaci to může znamenat nehodu. Obzvláště opatrní by měli být začátečníci, kterým ještě chybí odhad. 

  • Je lepší být později na místě, nežli rychleji v márnici

Nejvyšší povolená rychlost rozhodně neznamená rychlost, kterou byste měli jezdit. Řidič musí přizpůsobit rychlost stavu vozovky, počasí, ale třeba i viditelnosti. Nehody, kde hraje roli překročení vhodné rychlosti, mají obvykle nejtragičtější následky. Rychlá jízda je spíše specialitou mužů.

  • Otáčení a couvání si žádá pozornost

Začátečníci a jedinci se špatným prostorovým odhadem by se měli při couvání a otáčení soustředit na maximum. Třetí místo ve statistikách nehod zabírají právě tyto dvě činnosti. Přesto jde většinou jen o plechy a nehody při couvání a otáčení nemívají tragické následky.

  • Předjíždění

Předjíždění v nepřehledných místech. Vjetí do protisměru a jízda po nesprávné straně vozovky je jednou z nejčastějších příčin tragických nehod. Předjížděním neohrožujete jen sebe a posádku vašeho auta. Přímo ohrožujete i auto před sebou a další v protisměru. Nejlepší je počkat na bezpečný úsek a nelitovat času.

  • Vzdálenost mezi vozidly

Dostatečně velká vzdálenost mezi vozidly je zásadní. V úvahu je nutné brát také rychlost, protože 5 metrů při 30 km/h trvá daleko déle, než když se řítíte 120 km/h. Vzdálenost mezi vozidly by měla být minimálně 2 sekundy. I to je velmi kráká doba na možnost zareagovat. 

  • Vaše auto

Mít bezpečné auto je určitě dobrou prevencí před těžkými následky. Je pravdou, že auta vyrobená před rokem 2000 jsou nebezpečnější. Nehody se staršími auty mívají tragičtější následky.