Místopředsedkyně ODS: Babiš? Hanba by ho měla fackovat!

Válka proti ministrovi financí?
 

V české kotlině se občas stanou věci, nad kterými zůstává rozum stát. Momentálně je v hlavní roli ministr financí Andrej Babiš, který v roce 2013 nakoupil dluhopisy svého Agrofertu v hodnotě 1,482 miliardy korun s šestiprocentním úrokem. Ani on sám tenkrát netušil, co se za pár let stane. 

Kauza, která momentálně hýbe českou politickou scénou a rozděluje lidi do několika táborů. První brojí proti Babišovi a volá po okamžitém vysvětlení toho, jak je možné, že koupil dluhopisy, na které dle svého zdaněného příjmu neměl. Druhá skupina lidí to vidí jako jasnou kampaň proti šéfovi hnutí ANO a třetí je to tak nějak jedno. 

Nejsme v roli soudců přesto, že Babišova slova o novinářích České televize, které označil za "zkorumpovanou pakáž", si můžeme brát i my osobně. Přitom čísla hovoří poměrně jasně. Ministr nejdřív uvedl, že do roku 2015 byly jeho příjmy z Agrofertu 1,526 miliardy po zdanění. Do roku 2013 to však mělo být "jen" 1,11 miliardy a tím pádem by to na nákup dluhopisů nestačilo. Babiš tedy začal trvdit, že další miliarda nedaňových příjmů je z akcií a prodeje firem. Nuže, dobrá.

Všechny tyhle věci stejně dříve nebo později vyplavou na povrch. I kdyby se Babiš na hlavu stavěl a ušima odstrkoval, navždy to neututlá. Takže si počkáme. Mnohem víc nás však štve něco jiného: Fakt, že ministr financí káže o transparentnosti a sám má máslo na hlavě. To je stejné, jako kdyby ochránci přírody rozlévali po deštném pralese kyselinu. 

Není se tedy čemu divit, že Babiš rozlítil své politické soky. "To, zda měl dostatek financí na koupi dluhopisů Agrofertu, nebo ne, ať vyšetří patřičné úřady. Nejvíce mi však vadí, že si pan Babiš se svojí plejádou právníků a daňových poradců umí vždy najít legální skulinky v zákonech, jak "daňově optimalizovat", tj. neplatit daně. A tak v tomto případě vydělává a bude ještě dlouhá léta vydělávat nezdanitelných 90 milionů ročně," tvrdí místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. 

Káže vodu, pije víno
Je to klasické "kázání vody a pití vína". Vypadá to, že zakladatel hnutí ANO chce po všech čistotu až na půdu, sám na sebe to však nevztahuje. "Od ministra Babiše již tři roky posloucháme, jak živnostníci a podnikatelé neplatí daně, a proto je zapotřebí je všechny důkladně kontrolovat a uvalovat na ně jednu represi a regulaci za druhou. Měla by ho hanba fackovat, sorry jako!" dodává Udženija. 

Ministr financí už potvrdil, že si nechá udělat dva audity svých příjmů a jejich výsledek zveřejní. Jistě krásná věc, kterou však měl udělat už dávno, když je tak moc průhledný a hraje s odkrytými kartami. Pokud to ovšem není další, asi stopadesátáosmá kampaň proti jeho osobě, čímž se tak rád ohání. My můžeme s klidným svědomím říct, že nejsme v žádné hře a nikdy do ní zataženi nebudeme, na to jsme až moc nezávislí. Jen nám některé věci prostě a jednoduše pijí krev...