Co říká zákon o dírách v silnici? Budete koukat, jaká máte práva a povinnosti

Rozhodně nic příjemného
 

Díry v silnici tak velké, že pokud neřídíte tank, necháte v ní kolo, se dají najít na všech silnicích v České republice. Bohužel nejde jen o silnice druhé a třetí třídy. Žádného řidiče nepotěší díra, které se nestihl vyhnout. Pokud vás už nebaví díry jen objíždět, víme, co dělat!

Vždy je pouze na řidiči, aby přizpůsobil rychlost auta stavu silnice. Jenže takto spásná formulka může být někdy pěkně záludná. Díra na silnici první třídy, kterou vymetete devadesátkou, je prostě tragédie, která vás bude stát dost peněz. Jak se zachovat, když potkáte díru? 

Díra v silnici může být způsobena nejrůznějšími činiteli, ať šlo zpočátku o problém podloží, nebo náraz zvenku, je jisté, že jakákoliv minimální prasklinka se bude jen rozšiřovat. Postupně se střídáním tepla a zimy u nás silnice dost trpí. Nejkritičtější jsou začátky zimy, kdy kaluže v dírách mrznou a zařezávají se hlouběji do silnice. 

Kdykoliv narazíte na díru, která vám komplikuje život, máte zavolat na linku 158. Policie má kontakty na správu silnic a pohotovostní techniky. Ti pak zajistí opravu nebo alespoň označí výluku. Zákon totiž udává silničářům povinnost místo označit a neprodleně problém odstranit. Bohužel často aktivita skončí jen u označení.

Je jasné, že označení cesty, kde se nachází nějaká nepříjemnost, je velmi užitečné a riziko havárie a ztráty kola se zmenšuje, každopádně toto řešení značkou spíše zpomaluje dopravu. Nezbývá než doufat, že se k díře dostane co nejdříve i nějaké řešení, nejen značka. 

3 nejčastější závady způsobené nerovností na cestě?

  • poničený ráfek
  • proražená pneumatika
  • poškození zavěšení kola

 

Idální je být pojištěný. Pokud jste si zničili auto na díře v silnici, je nutné zavolat policii kvůli protokolu. Důležité je škodu řádně zdokumentovat. Policie se pak dohodne s pojišťovnou. Situace se dobře řeší, zvláště pokud máte havarijní pojištění. Dokonce případnou spoluúčast je možné dostat od Správy a údržby silnic.

Kdy a jak se opravují silnice?
Silničáři na opravách silnic pracují dokonce i v počasí, kdy je hladina rtuti v teploměru hluboko pod nulou. Mají na to speciální techniku a používají studené obalné směsi. Nejdříve však musí z díry dostat všechen led a sníh. 

Jak se řeší nerovnosti na silnici ve světě?
V letních mesících v dírách na silnici vznikají po dešti elegantní přírodní koupaliště. Není nad to obléct si plavky, natřít se opalovacím krémem a vytvořit si krásnou fotku a poslat ji na Ministerstvo dopravy. Další možností, kterou kreativní lidé v zahraničí zkouší, je kolem díry namalovat obrázek, který varuje ostatní řidiče a zároveň využívá tvaru a povahy díry.