Na oteplení zapomeňte, vrací se mrazy, sníh a inverze. Přehled POČASÍ NA TÝDEN

Zimní bundy rozhodně neodkládat
 

Neděle byla téměř jarní. Na některých místech republiky se dokonce naměřilo skoro deset stupňů. Kdo si však maloval, že se tuhá zima už nevrátí, bude tento týden zklamán. Pomalu, ale jistě se už plíží zpět. Bude nelítostná, drsná a mrazivé budou nejen noci, ale i dny. 

Pokud si někdo vzpomínáte na rok 2004, tak jsme v těchto dnech chodili jen ve slabém svetříku a užívali si až čtrnácti stupňů. Teď nás sice stejné hodnoty nejspíš také čekají, ovšem pod nulou, takže se spíš přiblížíme arktickým podmínkám z roku 2012. "V neděli jakýsi závan jara sice byl, ale zima už se vrací," potvrdila Dagmar Honsová z Meteopressu.

Přijatelné by ještě mělo zůstat pondělí, kdy se odpolední teploty mohou vyšplhat až na čtyři stupně. Což už se však zdaleka nedá říct o úterý. Tam se po ránu budeme zahřívat až při minus sedmi, přes den se pak teploty dostanou maximálně stupínek nad nulu. Nejhůř však bude pravděpodobně ve středu a ve čtvrtek. 

Po oba dny se v ranních hodinách mohou teploty dostat až patnáct stupňů pod bod mrazu. Navíc by mělo být zataženo, sluníčko vykoukne maximálně na pár hodin, a to navíc jen na horách. Ani odpoledne se teploty nedostanou nad nulu. V pátek sice přijde "oteplení", ale jen v řádech jednotek stupňů. Takže se na většině území budeme celých čtyřiadvacet hodin pohybovat v mrazu. 

Ani výhled na víkend není pro milovníky tropů příliš optimistický, spíš naopak. V nížinách se budou teploty držet pod nulou, naopak na horách při vyjasnění bude kolem jednoho stupně. Ještě horší však je, že je třeba počítat s návratem inverze. Dýchací problémy se tak budou opět stupňovat a pro citlivé jedince bude lepší vůbec nevycházet ven. 

Alespoň jedna malinko dobrá zpáva tu ale je. Po celý týden by neměly padat mrznoucí srážky, které jsou největší příčinou tvorby ledovky. Silnice by tak měly být průjezdné bez větších problémů. Pokud ovšem silničáři nezapomenou vozovky včas připravit na další nápor zimy.