Kam putuje oblečení z kontejneru na textil? Komu pomáháte a kdo z toho má zisk?

Víte, co se s oblečením děje?
 

Už jste někdy vyhodili šaty do kontejneru na textil, nebo volíte jiné strategie? Podívejte se, co se děje s vaším oblečením poté, co ho vložíte do kontejneru, a kdo z toho má zisk. Komu vlastně takto pomáháte? Možná budete koukat!

Máte chuť udělat si pořádek ve skříni a zbavit se věcí, které jsou jen lapačem prachu, zabírají místo a jsou bolestnou vzpomínkou na štíhlejší křivky? Víme, co s tím, a prozradíme vám, co se děje s oblečením po tom, co ho vhodíte do kontejneru na textil. 

Ekologické strategie, jak nakládat s vaším obnošeným oblečením 

  • Poslat dál - už se vám okoukalo tričko nebo kalhoty? S klidným svědomím můžete oblečení přenechat kamarádce. Běžně funguje přeposílání balíků dětského oblečení, podle toho, jak děti rostou, v rodině a po přátelích. Občas se pořádají i bleší trhy, kde je možné si oblečení vyměnit. Ostatně své oblečení můžete i zpeněžit. 
  • Změnit - ideální varianta pro ty, kteří jsou šikovní a mají dostatek trpělivosti. Zapojte svou fantazii a přežijte si šaty na sukni. Z kalhot si udělejte třeba nákupní tašku a textil dále využívejte jinak. Pokud už to nejde dál, nastříhejte z oblečení kusy na hadry, které využijete při úklidu.
  • Kontejner na textil - je další super možnost, jak si udělat místo v šatníku a nezatížit naši planetu zbytečným odpadem. 

Kam jde většinou oblečení z kontejneru? 
"Z celkového množství sebraného z kontejnerů je cca 3 % odpadu, který je viditelný hned na místě při výběru, ten se spálí ve spalovně," vysvětluje jednatelka Potexu Lenka Jachninová. "Část oblečení, zhruba 6 tun měsíčně, vytřídíme. Z tohoto množství je použitelné oblečení věnováno charitě. Každá charita nám sdělila své konkrétní požadavky a my připravujeme konkrétní oblečení pro konkrétní neziskovky," popisuje Jachninová, kam oblečení putuje.

Co se nevyužije, je recyklováno a použito na čisticí hadry. Ostatní textil putuje k dalším odběratelům, kteří roztřídí oděvy dle druhu a kvality, pak dál putuje do Afriky, Pákistánu a jiných rozvojových zemí. Nic nepřijde nazmar. 

Co je nejvíce potřeba nyní? Velká poptávka je především po teplém a vrstvitelném oblečení. Převážně potřebují neziskovky pánské oblečení, toho je však nedostatek. Potřeba jsou i pánské ponožky a spodní prádlo. Hodí se také všechny teplé věci, bundy a velmi cenný je také jakýkoli stan či spacák.

Čím nakrmit kontejner? 
Čistým suchým poskládaným oblečením, textilem, obuví a doplňky, které dáte do pytle. Zabalené věci dáte do kontejneru a zvednete víko směrem nahoru. Do kontejneru nepatří nic jiného a mnoho lidí neví, že tam nepatří ani koberce. Do kontejneru lidé hází občas i knihy, ty se nakonec předají knihovně.

Kontejnery a společnosti, které zajišťují sběr textilu ve Středočeském kraji
Ve Středočeském kraji funguje mnoho společností, které se zabývají svozem a následným zpracováním textilu. Nedělají si však velkou konkurenci, spíše si vzájemně fandí. Cílem všech je, aby byl kontejner na textil dostupný všem i v malých obcích. Společně se snaží o to, aby odkláněli velké množství textilu z odpadového toku.