Děláte vše správně? I psi mají své zlozvyky!

Jak se chová váš pes? S problémy poradí v psí škole!
 

Nejen lidé, ale i psi mají své zlozvyky. Lidé si je často interpretují po svém a vzniká tak spousta paradoxních situací. Každý psí zlozvyk se však dá řešit, stačí s tím jednoduše chtít něco dělat a najít si čas na svého psího kamaráda. Když to vyjde, vztah se psem bude o moc lepší.

Psích zlozvyků je hodně, je však důležité najít společnou řeč, a to doslova! Nemyslete si například, že pes, který udělá loužičku uvnitř, vám to dělá natruc. Dokonce ani, když štěká jen s vámi na velké psy, tak "nemachruje". Jak to tedy je?

Společná řeč? Pes potřebuje vědět, co po něm chcete. A když neustále měníte příkazy, těžko vás může pochopit. Pokud zvíře dělá něco, co nemá, a vy mu pokaždé říkáte něco jiného, tak ho matete. Používáte: Neškemrej!, Neštěkej!, Neskákej!, Nekousej!. A to je chyba. Postačí prosté NE! 

Jednoduché NE! funguje na zlozvyky, u kterých jste. Postačí to zopakovat a být důsledný, nikoliv násilný. Pomocí prostého NE! lze odnaučit štěkat, skákat, kousat věci, pojídat zdechliny (a jiné mňamky) v parku nebo škemrat u stolu. O hodně těžší bude zbavit psa zlozvyků, které dělá, když nejste doma. 

  • Kouše věci, když nejste doma?

Dělá to z nudy. Nejlépe uděláte, když psa předtím, než ho necháte doma, jednoduše vyvenčíte a budete ho chvíli cvičit. Pes potřebuje mít nějakou práci. Čas bez vás pak zvládne prospat. Nechte mu také něco, co opravdu kousat může, třeba kosti nebo hračky. Do té doby bude nejlepší pečlivě schovávat boty a věci, které nesmí rozkousat za žádnou cenu.

  • Dělá potřebu, kde nemá, když nejste doma?

Tohle může být hodně nepříjemný psí zlozvyk. Nejhorší je přijít domů a zjistit to. Dobrou strategií, jak toto eliminovat, je vymezit psovi prostor - například chodbu, kterou pokryjete novinami. Pokud udělá potřebu ke dveřím, je to v pořádku.

Pokud ne, vezměte počurané noviny a přeneste je na místo, kam může. Pes to rychle pochopí. Pokud to pes nikdy nedělal a najednou začal čůrat někam, kam nemá, jde nejspíše o to, že jste ho opravdu dlouho nevyvenčili. Další možností je nemoc a v tom případě bude nejlepší to diskutovat s veterinářem.

  • Pojídá nechutnosti, když jste daleko?

Když jste u psa, jasné NE! by mohlo zafungovat. Jenže jak postupovat, když pes pojídá hovínka a zdechliny venku daleko od vás? (Nutné je být opravdu obezřetný, protože i otrávená mrtvolka myši dokáže zabít psa.) Zkuste zvážit, jestli vašemu miláčkovi nechybí něco v potravě. Možná prostě jen touží po pestřejším jídelníčku a snaží se tímto, pro nás nechutným způsobem, něco kompenzovat.