Máte suché popraskané rty? VYROBTE SI domácí balzám v různých barvách

Výrobu balzámu na rty zvládnete doma. Můžete si udělat různé barvy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Trápí vás vysušené a navíc popraskané rty, které neustále mažete, a stejně to nepomáhá? Při každém přechodu do zimy jemná kůže na rtech doslova trpí. Přitom výroba domácího balzámu na rty zabere jen pár minut a hlavně - bude obsahovat všechy vyživující a hlavně čerstvé ingredience, jaké si tam jen dáte. Ty v žádném balzámu z drogérky nenajdete. A bude mít nevšední barvu dle svého výběru. 

Jestli vás trápí denně suché rty a nevíte, co s tím, je tady varianta vyrobit si domácí balzám na rty. Má to několik výhod. Víte naprosto přesně, co tam je, a nemusíte utrácet za drahou kosmetiku. Obyčejný balzám na rty nebo pomáda často neobsahuje cenné oleje, které by obsahovaly potřebné živiny.

Navíc je domácí výroba kosmetiky skvělou volbou pro alergiky. Další výhodou je také to, že si můžete předem vybrat a určit barvu balzámu, dokonce i jeho sytost. Naopak nevýhodou domácího balzámu může být to, že se rychleji kazí. 

Pro domácí výrobu je nejlepší použít jen malinkou nádobičku, čím rychleji totiž balzám vypotřebujete, tím lépe. Nějakou dobu ale vydrží. Záleží i na tom, co do něj dáte. Nejlepší ingredience pro balzám na rty jsou oleje.

Můžete si vyrobit balzámů víc nebo oleje nadávkovat tak, abyste měli v každém balzámu vyrovnaný poměr všech olejů. Pro výživu rtů a pleti obecně se doporučuje ricinový olej, kokosový olej, můžete ale použít i olivový.

Dobré je použít i bylinky. Ideálně čerstvé ze zahrádky nebo suché alternativy z lékárny. Dobré účinky má levandule, měsíček, heřmánek, máta nebo meduňka. Všechno jsou to zklidňující byliny. Ale není nutné použít bylinu, pokud nechcete, je to jen na vás. Skvělá rostlina je i aloe vera. Můžete dále přidat trochu medu (ale v opravdu malém množství, určitě nechcete, aby směs byla lepivá).

Aby měla směs barvu, budete potřebovat i nějakou starší rtěnku nebo zkrátka rtěnku či balzám na rty, které tolik nevyužijete. Ten můžete do směsi v nějakém poměru přidat. Nekombinujte víc barev naráz, z toho by lehce vznikla nechtěná barva. Hlavní ingrediencí, aby nám celá směska držela pohromadě, bude obyčejná vazelína. Zde se meze nekladou, nejlepší je obstarat si levnou vazelínu bez barvy a bez přídavků jiných látek, protože tam vše teprve přidáme. Můžete ale koupit i vazelínu s včelím voskem, který sám o sobě pečuje o pokožku.

Jdeme na to! Domácí balzám na rty zvládne každý
Ukážeme si několik variant, jak by takový balzám na rty mohl vypadat, záleží to na vlastní fantazii. Řekněme, že jeden balzám na rty chceme mít bez barvy, ale zato plný všech možných bylinek a olejů. Druhý balzám na rty pak vyrobíme spíš proto, abychom získali nevšední barvičku na rty tak akorát do kapsy a nechceme v ní mít kusy bylinek. 

První varianta. Balzám z ricinového oleje s meduňkou

Potřebujeme: 

  • Malou nádobičku, která nám zbyla např. po jiném balzámu na rty
  • Ricinový olej 
  • Čerstvá meduňka
  • Vazelína (bez parfemace a bezbarvá)

Napřed vezmeme meduňku. Nasekáme ji na co nejmenší kousky. Ideální je použít mixér, který to zvládne za nás. Pak vezmeme malou lžičku. Vydloubneme kus vazelíny, asi zhruba tolik, kolik má objem naše malá nádobička.

Vazelínu dáme trochu rozehřát, můžete ji rozehřát v mikrovlnce - ale pozor, maximálně 10 sekund, nebo ji dát rovnou do připravené nádobičky a zahřát na rozpálených kamnech. Vazelína není moc tuhá, takže je rozehřátí na požadovanou konzistenci opravdu rychlé. Přidejte pár kapek ricinového oleje. Přidejte meduňku. Směs pořádně promíchejte a pak zatlačte pomocí lžičky do nádobky. Zašroubujte nádobku a nechte na vzduchu ztuhnout. 

Druhá varianta. Červený balzám s kokosovým olejem 

Potřebujeme:

  • Malou nádobičku, která nám zbyla např. po jiném balzámu na rty
  • Kokosový olej (můžete ale přidat pár kapek i od dalšího oleje)
  • Červená rtěnka 
  • Vazelína (bez parfemace a bezbarvá)

Postup bude dost podobný. Napřed na pár sekund rozehřejeme vazelínu a také rtěnku. Vyberte si předem kus, který chcete z rtěnky do balzámu dát, čím víc tam dáte, tím více bude balzám barvit. Tím, že se ale smíchá s vazelínou, už nebude barva nikdy tak sytá jako dřív.

Jakmile směs rozehřejete, můžete ji promíchat. Přidáte kokosový olej, stačí jen trošičku, pokud chcete, tak třeba i ricinový olej. Nedoporučuji kombinovat s olivovým olejem kokosový, mají každý odlišnou vůni. Pak celou směsku přidáte do nádobky a uhladíte lžičkou. Opět necháte ztuhnout. Použít můžete místo červené rtěnky i jiné barvy nebo zbytek lesku na rty. 

Třetí varianta. Medový balzám s měsíčkem

Potřebujeme: 

  • Malou nádobičku, která nám zbyla např. po jiném balzámu na rty
  • Olivový olej
  • Med
  • Měsíček - nejlépe čerstvé bylinky, může být i sušený
  • Vazelína (bez parfemace a bezbarvá)

Dáme zahřát vazelínu a přimícháme půl lžičky medu, pár kapek olivového oleje a najemno rozdrcený měsíček. Všechno promícháme. S ingrediencemi to nepřehánějte, stačí opravdu jen malé množství tak, aby se ztratilo ve vazelíně.

Větší množství medu není žádoucí, aby směska příliš nelepila. Také bylinky by měly být dobře rozdcené, ideální je samozřejmě až na prášek. Až všechno smícháte, vložte opět do nádobky a lžičkou zatlačte. Nechejte směs ztuhnout, než ji začnete používat. 

Všimněte si, jak hotové balzámy voní a jak jsou jemné. Bonusem může být to, že využijete starší kosmetiku nebo výraznější rtěnky, které jste do té doby neměly příležitost nosit - balzámy odstíny krásně zjemní. Dalším variacím se meze nekladou.

Můžete experimentovat a přidávat ingredience podle toho, jak vás napadne. Podobným způsobem se dají vymyslet chladivé masky na obličej nebo na oči. Jen dávejte pozor, abyste nepoužili moc ostré bylinky nebo ingredience, které by vaši pokožku mohly dráždit.