RECEPT: Léčivá polévka z kurkumy působí proti cukrovce, rakovině i demenci

Kurkumová polévka s čočkou je skutečným lékem
 

Hledáte něco dobrého, co vás zasytí a zároveň to bude mít spoustu léčebných účinků? Během zimy není nic lepšího než si připravit lahodnou a krémovou polévku. Zkuste třeba kurkumovou a čočkovou v jednom. Polévka je blahodárná nejen pro zažívání, působí příznivě proti cukrovce 2. typu, proti rakovině a dokonce proti demenci. Uděláte si ji? 

Že by jedna polévka měla tolik skvělých účinků? Ano, kurkumová polévka s čočkou je skutečným lékem. Kurkuma je silně protizánětlivá, a působí tak proti kardiovaskulárním nemocem, proti alergii, na astma i bronchitidu. Je povzbuzující, takže působí i proti únavě a depresím.

Skvěle působí i proti demenci a roztroušené skleróze, obecně ji tedy lze doporučit na nemoci nervového rázu. Doporučuje se konzumovat i na cukrovku a rakovinu. Polévka obsahuje kromě kurkumy a čočky ještě jablka, která jsou bohatá na antioxidanty a podobně jako kurkuma působí proti celé řadě nemocí. 

Čočka je oblíbená pro vysoký obsah bílkovin, železa a hořčíku. Červená čočka je více bohatá na živiny než další ostatní druhy čočky. Čočka pomáhá v případě rakoviny tlustého střeva a zánětlivých nemocí střev. Pomáhá také v případě vysokého tlaku a vysokého cholesterolu nebo i v případě osteoporózy. 

Co budete potřebovat na polévku? 

  • 1 lžička kurkumového prášku / nebo kousek nastrouhané kurkumy
  • 1 a 1/2 šálku kokosového mléka
  • 2 jablka, bez jadřince a nastrouhaná
  • 2 šálky červené čočky
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 1 a 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička soli
  • 2-3 šálky horké vody

Návod na přípravu: 

  1. Červernou čočku propláchneme studenou vodou, mezitím roztavíme kokosový olej v hrnci a osmahneme cibulku do zlatova. 
  2. Do hrnce přidáme jablka a kurkumu. Směs vaříme po dobu dvou minut při stálém míchání. Pak přidáme vodu a čočku. Přiklopenou směs dusíme několik minut - jak asi víte, červená čočka je hotová asi po pěti minutách. Na polévku směs tedy vaříme zhruba 15 minut.
  3. Pak přidáme kokosové mléko a koření. Dusíme, dokud není čočka měkká nebo již zcela rozvařená. V případě potřeby přidejte vodu podle toho, jestli chcete polévku řidší. Polévku je pak možné vařit další dvě hodiny nebo sundat a po vychladnutí rozmixovat. 
  4. Polévku podávejte teplou a ozdobte dýňovými semínky a strouhaným kokosem.

Skvělá je také čínská polévka z léčivých semen ginkgo. Tato polévka působí blahodárně proti pásmové nemoci. Mezi hlavní přísady patří sušený fazolový prášek (foo jook), semena ginkga zbavená vrchní vrstvy (bock guo), sušené čínské krevety (gawn yu chee) a hrst strouhaného zázvoru. Někdy se do polévky přidává také maso z hovězí kýty.