Hořovice se brání nájezdu kamionů. Bude obchvat?

Kamiony berou Hořovice útokem. Co s tím?
 

Kamiony v Hořovicích způsobují peklo. Jenže co s tím? Podobné problémy se řeší v mnoha městech a obcích, a mnoho let marně. Obyvatelé se jako ke spáse obracejí k jedinému možnému řešení - ke stavbě východního obchvatu. Jak dlouho to může trvat?

Stačí si na chvíli stoupnout do Pražské ulice. Kamiony kolem vás sviští jeden za druhým. Úzký chodník vám rozhodně nedodá na pocitu bezpečí. 

Proč tady kamiony jezdí? 
Nejvíce kamionů si přes Hořovice jen zkracuje cestu ve směru na Příbram. Město sice situaci chce řešit, jenže na reálné vyřešení problému si ještě chvíli obyvatelé počkají. Projekt, který by měl nejdříve kamionovou dopravu zmapovat a pak navrhnout snížení dopravní zátěže, se již rozběhl. Přesto nejlepší řešení je rozhodně stavba východního obchvatu, o němž se už dlouho mluví.

Východní obchvat v nedohlednu
Stavbu obchvatu brzdí komplikace s pozemky, což je nemilé, protože díky obchvatu by si mohly odpočinout nejen Hořovice, ale i okolní obce. Jak z toho vybruslit? Řešení hledá městský stavební úřad, ten zkusí ve spolupráci s pozemkovým úřadem pozemky scelit a směnit. V podstatě se musí narovnat všechny majetkoprávní vztahy, které stavbu brzdí, což jednoznačně není snadný úkol. 

Starosta Hořovic doufá, že "využijeme změnu legislativy a budeme tak mít šanci věc posunout. Jako město se zaměříme na zmíněné problematické pozemky. Jde rozhodně o krajskou investici," vysvětluje starosta města Hořovice Jiří Peřina. Následně budou Hořovice žádat o dotaci na odboru dopravy kraje.