Jak vyléčit mužskou plešatost? Metody, které opravdu fungují

Jednou z metod boje proti plešatosti je vyrovnat se s ní - a být pohledný plešoun
 

Plešatění není nic příjemného. Potkává hlavně muže a bez ohledu na věk začíná pozvolným vypadáváním vlasů nad spánky. Vytváří se tak "kouty" a tvar připomínající písmeno "M". Ztráta vlasů časem pokračuje a přesouvá se na temeno hlavy. Postupné ustupování vlasů vrcholí úplnou plešatostí. Jak si vlasy udržet co nejdéle a zlepšit svůj vzhled?

Mužské plešatění nebo také androgenetická alopecie postihuje jen ve spojených státech na 50 milionů mužů a možná trápí i vás. Důležité je pochopit, jak vlastně celý proces plešatění probíhá. Androgenetická alopecie je spojená hlavně s přítomností pánských pohlavních hormonů, takzvaných androgenů. Skutečná příčina plešatění je zatím neznámá, je tu ale několik vysvětlení.

Hlavním androgenem, kterému se připisuje vina plešatění, je dihydrotestosteron (DHT). Zvýšená hladina DHT ve vlasových váčcích pravděpodobně zkracuje růstový cyklus nových vlasů. Časem pak z těchto vlasových váčků přestanou růst nové vlasy. I přestože váčky pravděpodobně zůstávají zdravé a vlasy by z nich růst mohly. 

Lék na plešatost: Rogaine (Minoxidil)
Přípravek schválený lékaři na povrchové použití k léčbě plešatosti se jmenuje Rogaine. Aplikujte lék přímo na pokožku hlavy, cílem je stimulovat vlasové váčky k růstu nových vlasů. Rogaine zpomaluje také vypadávání vlasů a podle některých mužů jim vlasy na některých místech narostly. Jakmile se ale lék vysadí, je stav vlasů stejný, jako byl před léčbou.

Rogaine má některé vedlejší účinky, jako je velká svědivost, vyrážky, akné, pocity pálení a záněty nebo otoky kůže. Mezi vážnější vedlejší účinky (pokud tělo vsaje příliš mnoho přípravku) pak patří rozmazané vidění, bolesti na hrudi, závratě,  omdlévání, nepravidelný tlukot srdce.

Jeden šálek kopřivového čaje denně zklidňuje průběh astmatu a příznivě ovlivňuje stav pokožky a vlasů.

Lék na předpis: Finasterid 
Tento lék je pouze na předpis, takže byste užívání měli konzultovat s lékařem, jinak lék nedostanete. Lék se polyká a je účinnější než Rogaine, funguje tak, že se váže na enzym, který jinak přemeňuje testosteron na DHT. Finasterid je dostupný pod názvy: Propecia, Proscar, Gefin, Androfin, Penester a další. Finasterid zpomaluje vypadávání vlasů po celou dobu užívání, po vysazení se ale původní stav vrací asi po jednom roce. Mezi vedlejší účinky patří zimnice, studený pot, pomatenost, závratě, kopřivka, otoky nohou, paží i obličeje, mravenčení a přírůstky hmostnosti.

Teplá voda vysušuje pokožku i vlasy, studená voda působí opačně

Nechte si transplantovat vlasy
Transplantace vlasů má trvalý efekt. Funguje tak, že se malé trsy vlasů přesouvají z té zarostlé části hlavy na tu plešatějící. Zákrok probíhá v několika sezeních a je velmi drahý. Výsledky jsou ale permanentní. Před zákrokem dostanete lokálně umrtvení pro znecitlivění pokožky, pak se během procedury vyjme malá část vlasaté kůže - takzvaná dárcovská oblast. 

Ráda se po takovém odběru sežije. Vyjmutá vlasatá část se vsadí do plešaté části hlavy. Během jednoho sezení se může transplantovat na tisíce vlasů. Transplantace vlasů všku může způsobit zjizvení a krvácení. Hrozí také poměrně vysoké riziko infekce.

Salon pedikúry a manikúry by měl občas navštívit každý chlap. Výsledek stojí za to

Jezte správnou stravu proti plešatění
Když se budete stravovat špatně, způsobí to kolaps přijímaných živin a to také může způsobovat vypadávání vlasů. Proti plešatění byste se tedy měli určitě i správně stravovat, pomůže zejména zařadit červenou, žlutou a oranžovou zeleninu, jako je mrkev, sladké brambory, papriky, které jsou bohaté na vitamín A a beta karoten.

Vitamín A podporuje růst vlasů a zdraví buněk. Vynechat byste neměli tučné ryby, jako je losos nebo sardinky, ty jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Doplňujte také B-komplex včetně vitamínu B6 (je proti akné a pro krásné vlasy). Můžete užívat také doplňky pro krásné vlasy jako Biosil a další preparáty. 

Jezte jogurty a nízkotučné mléčné výrobky, luštěniny, špenát. Jezte také potraviny bohaté na vitamín B7 (někdy nazývaný jako biotin nebo vitamín H), které podporují růst vlasů. Mezi takové potraviny patří vejce, cereálie, mléčné produkty nebo kuřecí maso. Výborné pro obsah zinku jsou ústřice nebo humr. Ten je také důležitý pro zdraví vlasů. Mimo správnou výživu také pijte hodně vody, naopak vynechejte kofeinové nápoje jako káva, čaj a některé limonády. Přísun kávy by neměl překročit dva šálky na den.

Buďte v pohodě, žádný stres
Vyhýbejte se stresu, i díky němu mohou vlasy začít vypadávat. Telogen effluvium je stav, při kterém stres donutí vlasové folikuly přejít náhle do stavu odpočinku a vlasy pak během několika měsíců vypadají. Trichotillomania je stresem způsobený stav, při kterém máte nutkavou potřebu vytrhávat si vlasy.

Kromě stresu ji mohou spouštět i faktory jako např. tenze, osamění, nuda nebo frustrace. Alopecia areata je stav, způsobený imunitním systémem, který začne napadat vlasové folikuly, což vyústí ve ztrátu vlasů. Na rozdíl od běžné mužské plešatosti není vypadávání vlasů způsobené stresem permanentní. Jakmile dostanete stres pod kontrolu, růst vlasů se zase obnoví. 

Nechte se vyšetřit 
Příčiny plešatosti jsou u každého člověka zcela jiné. Za tu vaši plešatost může nést zodpovědnost velké množství faktorů, ale jenom lékař vám přesně řekne, které to jsou. Jste individualita. Dočasnou ztrátu vlasů mohou způsobit třeba potíže se štítnou žlázou, hormonální nerovnováha nebo hormonální změny během těhotenství, po porodu nebo během menopauzy.

Na vině mohou být také infekce pokožky hlavy jako ty způsobené dermatophytózou. Infekce mohou napadnout vlasy a způsobit šupící se kůži nebo vypadávání vlasů. Po vyléčení infekce ale vlasy obvykle zase dorostou. Nemoci jako lichen planus, lupus nebo sarkoidóza (Besnier-Boeckova choroba) mohou vyústit v trvalou ztrátu vlasů.

Zkuste domácí recepty
Cibule. Bylo prokázáno, že cibulová šťáva podporuje růst vlasů u pacientů trpících alopecií areata. Metoda určitě stojí za vyzkoušení. Cibuli nakrájejte a pak vymačkejte čerstvou šťávu. Cibulovou šťávu aplikujte dvakrát denně. Nechte ji 30 minut působit. Vydržte to 6 týdnů a uvidíte, jestli máte nové přírůstky vlasů.

Řecké seno. Pískavice řecké seno obsahuje látky, které stimulují růst vlasů a podporují obnovování vlasových váčků. Promíchejte šálek semínek pískavice ve vodě a nechte je přes noc nasáknout. Směs namelte a vyrobte tak pastu, kterou budete moct aplikovat na své vlasy. Naneste směs na vlasy a překryjte ji plastikovým sáčkem nebo koupací čepicí. Nechte ji 40 minut působit. Opláchněte hlavu a celý proces opakujte každé ráno celý jeden měsíc.

Aloe vera. Gel z aloe vera, který může optimalizovat pH vaší pokožky a podpořit zdravý růst vlasů. Vmasírujte gel do pokožky a nechte ho hodinu působit. Potom vlasy umyjte. Tento postup provádějte 3-4x týdně.