Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, souměstí se strojní minulostí

Vila pořád stojí a určitě se vyplatí ji navštívit
 

Souměstí Brandýs nad Labem - Stará Boleslav určitě stojí za výlet. Historie dýchá ze všech koutů. Podívejte se s námi do velké strojírenské minulosti Brandýsa nad Labem a podlehněte kouzlu secesních detailů novorenesanční Melicharovy vily.

Nejdelší český název města: Město Brandýs nad Labem – Stará Boleslav je složeninou, spojenou stejně nerozlučně jako souměstí dvou dříve samostatných měst, z nichž každé má svou bohatou historii. Až v roce 1960, kdy byla obě města sloučena v jedno, nebyly akceptovány návrhy na nový název, a proto zůstaly zachovány původní historické názvy obou měst.

Překrásné souměstí, které leží v Polabské nížině, bylo, je a bude důležitým historickým centrem českých zemí. Usazování prvních zemědělců v nížině se datuje už do doby kamenné. Po čase se město stalo průmyslovým centrem. Obrovskou zásluhu na tom má František Melichar.

František Melichar se narodil v roce 1842 ve středočeských Pavlovicích. Vyučil se kovářem a s opravami zemědělských strojů začal v Kamberku. Krátce působil i v Praze. Největší úspěchy Melichara se pojí s Brandýsem nad Labem, kde vybudoval megaúspěšný strojírenský závod. Stal se největším evropským výrobcem secích strojů. Kromě podnikání se věnoval komunální politice a v letech 1895 až 1898 byl i brandýským starostou. 

Melicharův Brandýs nad Labem

Brandýs nad Labem proslavil v 19. století velkoprůmyslník a nejvýznamnější vynálezce v oboru zemědělských strojů v Čechách František Melichar. Ten v roce 1887 jižně od historického jádra města v blízkosti nově dostavené železnice zakoupil velký pozemek.

Novorenesanční vila zepředu na historických fotografiích

Na dvou a půl hektaru s šestnácti stavebními parcelami zahájil stavbu rozlehlé továrny. Postupně se továrna v Brandýse stala největší specializovanou firmou na secí stroje a rozmetadla v celém Rakousko-Uhersku (čímž potvrzovala status Čech v Rakousko-Uhersku coby průmyslové špičky). Firma sbírala vyznamenání na všech světových výstavách a v roce 1900 si firma vybudovala síť obchodních agentů, kteří se starali o odbyt v zahraničí (Švédsko, Dánsko, Finsko, Alžír, Egypt atd.). 

Překrásná vila si stále drží své kouzlo

Když se kolem šedesátky rozhodl František Melichar vybudovat v areálu továrny reprezentativní vilu, svěřil práci na projektu Václavu Rostlapilovi. Díky němu vznikla nádherná historizující novorenesanční vila se secesními detaily. Interiér vily dodnes uchovává množství původních prvků a detailů vysoké umělecké a řemeslné úrovně.