Výstavba nových kilometrů dálnic: Jen další řeči nebo to letos konečně vypukne?

Německé a rakouské dálnice by měly být našim vzorem. Stačila by kvalitní kontrola?
 

Pokračování dálnic D3, D11 a D35 ještě nikdy nebylo tak blízko, brzo se začnou stavět další kilomentry. Chystá se pokračování jihočeské dálnice D3 k Českým Budějovicům a dálnice D11 od Hradce Králové směrem k Polsku. Na co se ještě připravit?

Řidiči se mohou těšit na rozšíření dálniční sítě o desítky kilometrů dálnic. Během roku 2017 bude stát zahajovat stavbu dopravních staveb, které považuje za prioritní do té míry, že vyjednal výjimku z posuzování od EIA. 

Ministerstvo živtního prostředí dostalo závazné stanovisko pro podání žádosti o stavební povolení na tyto dálnice: 

D1 Říkovice – Přerov
D3  Úsilné – Hodějovice – Třebonín
D11 Hradec Králové – Smiřice – Jaroměř
D49 Hulín – Fryšták
D55  Obchvat Otrokovic, Sudoměřice – Votice
D35 Opatovice – Ostrov
D48

Frýdek-Místek obchvat

 D6 nové úseky

 

Na těchto dálnicích většinou musí ještě proběhnout výběrové řízení na zhotovitele úseků. Současně ŘSD pokračuje ve vykupování pozemků a postupně žádá úřady o stavební povolení. Stavby těchto dálnic by měly být hotové nejpozději v roce 2020. 

Chystá se i modernizace nejvytíženější dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. A dostavovat se pochopitelně budou i nedodělky. 

Kolem Hradce Králové se otevře skoro čtyřkilometrový úsek D11. Zároveň je v plánu při přípravných pracích zahájit archeologický výzkum v úsecích Hradec Králové – Smiřice – Jaroměř.

Letos se také podaří otevřít dohromady devět kilometrů jihočeské dálnice D3. Konkrétně se zprovozní úseky Veselí nad Lužnicí – Bošilec a Borek – Úsilné. S výstavbou dalších 20 kilometrů D3 se začne v druhé polovině roku, konkrétně se bude pracovat na úsecích Úsilné – Hodějovice – Třebonín.