Připravte se na povodně. Teplé počasí a tání sněhu zvedne hladiny řek

Čeká nás něco podobného?
 

Na horách jsou sice stále ideální podmínky pro lyžování a sněhu je všude dost, brzy se to změní. Ruku v ruce s táním přijde i zvýšení hladin řek, potoků i potůčků napříč Českou republikou. A když se k tomu ještě přidá vichřice a déšť, na problémy bude zaděláno měrou vrchovatou. 

Milovníci zimy si stále mohou užívat parádních podmínek na prakticky všech českých horách. Teploty lehce nad nulou, metr sněhu, sluníčko. Prostě nádhera. Na druhou stranu jásají i zastánci jara, které už se blíží mílovými kroky. Oba tábory však zřejmě budou muset řešit jiný problém, než je rtuť teploměru - hrozbu povodně. I když, ono to s tou teplotou vlastně souvisí. 

Už tento týden se totiž výrazně oteplí. Za teplou frontou, která dorazí v úterý, přijdou teploty až dvanáct stupňů. Což bude samozřejmě znamenat tání sněhu. Podle předpovědi navíc čekáme značné množství dešťových přeháněk a silný vítr. To všechno dohromady bude znamenat výrazné zvednutí hladin vodních toků. 

Pršet by totiž mělo nejen v nížinách, ale i na horách. "Na jeden metr čtvereční spadne až třicet litrů vody. Bude foukat silný vítr, což znamená zrychlení odtávání sněhu," potvrdila Dagmar Honsová z Meteopressu. Už v úterý ráno se teploty dostanou až k osmi stupňům, což ale nebude zdaleka nejteplejší den týdne. 

Ve středu se čeká, že teploměr ukáže až jedenáct stupňů, ve čtvrtek pak ještě o stupínek více. Právě ve čtvrtek by se na některých místech měla objevit i vichřice. Zejména na horách vítr dosáhne rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Některé řeky bohužel neudrží příval vody ve svých korytech a vylijí se. Otázkou zatím zůstává, jak moc.

Štěstím je, že v pátek by zase mělo přijít citelné ochlazení, rychlé tání by se tak mělo alespoň na pár dní zpomalit. Ve vyšších polohách dokonce začne opět sněžit. V sobotu pak čekejte ledovku, silnice budou pořádně klouzat. Stejné počasí se čeká i v neděli. Mělo by však jít pouze o přechodný jev, další dny se má znovu oteplovat.