Nejlepší nedělní dezert? Luxusní vanilkové soufflé

Soufflé si okamžitě zamilujete!
 

Jeden ze základních kamenů francouzské kuchyně. V drahé restauraci za něj dáte i 200 korun, ale proč si ho neupéct doma k nedělnímu obědu? Suroviny nejsou drahé, jen to chce získat ten správný odhad. Mějte trpělivost a soufflé si zamilujete. Jako nedělní dezert je soufflé to pravé!

Soufflé je základem francouzké kuchyně. Je to zajisté vyšší kuchařská, ale přesto základní verzi zvládnete, pokud se budete držet receptu. Pokud jde o pečení, nebudeme si lhát. Soufflé je potvora a chce svoje. Jakmile získáte správný grif, bude to hračka. Navíc soufflé je pořád tak trochu machrovina. Takže se předveďte!

Historie...

Pokrmy podobné dnešnímu suflé se připravují již od 17. století, když francouzští cukráři zaznamenali, že těsto obsahující vaječné bílky během pečení nabude. První zmínku o novodobém suflé najdeme až v první polovině 18. století u francouzského kuchaře Vincenta La Chapelle. 

Co potřebujete? 

Potřebujete: plnotučné mléko, hladkou mouku, cukr krupici, máslo, vejce, vanilkový extrakt, vaječný koňak, 3 mističky o objemu 200 ml 

Pravidla soufflé

Troubu si dejte nahřívat včas.

Misky vymažte a vysypte (na toto množství vyjdou 3 soufflé v mističkách).

Nejsou to muffiny, plňte po okraj!

Během pečení troubu nesmíte otevřít!

Postup

Začněte s rendlíkem a metličkou, ve kterém smícháte mouku s trochou mléka do hladké kaše. Přidejte zbytek mléka a odměřených 35 g cukru. Promíchejte a zahřívejte na středním plameni. Za stálého metlání čekáme, začne vše houstnout. (Potrvá to tři minuty.) Jakmile to houstne a chytá se na dně, stáhněte z plotýnky. Nepřestávejte míchat. Přidejte extrakt a vaječňák. Dokud je směs horká, přidejte máslo. Míchtejte v hladkou hmotu a nechte chladnout. 

Oddělte žloutky od bílků. Do jen vlažného základu vmíchejte jen žloutky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha. Při šlehání přisypávejte postupně zbylých 10 g cukru a vyčkávejte, než sníh bude úplně tuhý. Jednu čtvrtinu jeho objemu vmíchejte do směsi. Lehce zamíchejte a spojte - vhodná je na to stěrka. Okamžitě plňte misičky a dávejte do vyhřáté trouby. (Mističky předem nechlaďte!) 

Umění pečení soufflé v troubě

Prvních 5 minut nechte teplotu na 200 – 190 °C, na dalších 7 až 8 minut ztlumte na 175 °C,
po nějakých 12 až 13 minutách dejte teplotu úplně na nulu a nechte v troubě ještě asi 4 minuty. Teď je soufflé hotové - poprašte cukrem a podávejte!