Trénink s trenérem je peklo, které se vyplatí!

Trenér vás nebude mučit. Přizpůsobí vám tréningový plán.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Cvičení s trenérem s sebou přináší mnoho výhod. Jde o to necvičit přesně to, co všichni ostatní, ale zvolit program, který bude ušitý přímo na míru. Trenér vezme v úvahu všechno, od vašeho zdravotního stavu, přes fyzičku, výdrž, až po vaše preference. Jak se cvičí s trenérem a je to jen pro bohaté?

Začátky cvičení nejsou snadné. Obzvláště když se během krátké doby nedostavují vytoužené výsledky. Pokud vás navíc bolí něco, co by bolet nemělo, je to problém. Před těmito nepříjemnými zážitky vás uchrání jen jedna osoba. Je to trenér. 

Mýtus drahého trenéra

Dobrý trenér je schopný vám i ušetřit peníze, které byste jinak utratili za hodiny ve fitku. Pokud nemáte dost peněz na to, abyste s trenérem trénovali čtyřikrát týdně, nevadí. Vyplatí se absolvovat i jen pár hodin. Nechat se naučit cviky a dobře ho poslouchat. Podle jeho rad zvládnete zacvičit si i sami doma a navíc už budete přesně vědět, co a jak na to.

"Vždycky se s člověkem nejdřív nějakých dvacet minut bavím o jeho zdravotním stavu, omezeních, jestli bere nějaké léky nebo jestli ho náhodou něco nebolí, jaké má zkušenosti se cvičením a jaké má časové možnosti," vysvětluje trenér Tomáš z fitness studia Fitinn, jak funguje první seznámení s trenérem.

"Pak jde o to, kolik času chce trénovat se mnou a kolik času tomu věnovat třeba sám doma nebo sám ve fitku," vypočítává možnosti cvičení Tomáš. "Někdo nemá tolik peněz nebo času na to, aby úplně každý trénink absolvoval s trenérem, a někdo se zase jinak nedonutí," vyjmenovává sympatický trenér možnosti. K Tomovi chodí převážně ženy, ale základní pravidla tréninku s trenérem platí pro všechny stejná. "Jde o to hlavně posílit střed těla, u mnoha lidí jsou na tom špatně zádové svaly. Někteří lidé nezvládnou ani dřep. Přitom když jsme byli děti, bylo to to nejpřirozenější." Na začátku trenéři naučí člověka trénink s vlastní vahou, což může být daleko větší zátěž než cvičení se strojem. Správný trenér vás naučí i to, jak přistupovat k cvičení na strojích a na co si dávat pozor. Velkou částí práce trenéra je i to, že sleduje, jak cvičíte, a když se začnete hrbit, špatně dýchat nebo dělat něco, co by vám uškodilo, tak vás upozorní. 

Nejčastější chybou u mužů, kteří cvičí, pak Tomáš označuje hlavně to, že neposilují i nohy. Přitom právě nohy tvoří 60 % naší svaloviny. Mužům se v nich vytváří testosteron, který pomáhá v dalším posilování a nabývání svaloviny. 

Jak jsou na tom někteří začátečníci? 

Také uvažujete o tom, že nejdřív musíte zvládnout něco, než se vůbec odvážíte do fitka? Pokud neuděláte ani jeden dřep nebo ani jeden shyb nebo klik, nebojte se. I na takové případy jsou trenéři zvyklí. "Spousta lidí k nám chodí vyloženě ze zdravotních důvodů," ujišťuje trenér. Není se čemu divit, sedavé zaměstnání, nezdravá strava a stres k vysněné postavě zkrátka nevedou. 

Jaké to bylo s trenérem? 

"Chvílemi velmi těžké, zvláště, když bych si chtěla ulevovat, trochu se nahrbit nebo tak. Ale vím, že by mě pak třeba bolela záda nebo něco," popisuje s úsměvem milá, značně utahaná blondýnka. "Jsem ráda, že se začíná se cvičením s vlastní vahou a že se můžu zaměřit na moje problematické partie. Původně jsem si myslela, že tou problematickou partií je břicho, ale postupně jsme zjistili, že problém je spíš v oslabených zádových svalech," popisuje svůj problém blondýnka Aneta. "Sama sobě docela ráda polevuju, ale říct pěknému trenérovi, že končím a víc toho nepůjde? To zase ne! Takže je to vlastně taková moje motivace," uzavírá Aneta.