Masopusty jsou v plném proudu. Co to vlastně je a kam ještě můžete vyrazit?

Tradiční hudba a převleky.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Veselý svátek mezi dvěma smutnými dobami půstu. Čas na to se veselit, opít, pořádně najíst a užít si bláznění v maskách i zabijačku. To vše je masopust na všech vesnicích, ale i ve městech, kde se tradice drží. 

Hodobožově se oblékněte, upečte koláče a užijte si zabijačku! Masopust probíhá na všech vesnicích ve Středočeském kraji, někde se stihly průvody v maskách odbýt už o víkendu, někde se na průvody pořád ještě mohou těšit. 

Na kdy vychází masopust v roce 2017? 
Zatímco různé významné dny a svátky máme v kalendářích vyznačené, masopust mezi ně nepatří. Každoročně hledáme, na který den připadne masopustní úterý. V letošním roce vychází na 28. února, tedy poslední únorový den.

Co je to vlastně masopust? 
Masopust, neboli fašanky, je třídenní svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Začátek masopustu je po svátku Tří králů, konec pak konec o Popeleční středě je závislý na datu Velikonoc. To znamená konec od poloviny února do začátku března. 

Slovo masopust dostatečně referuje o zvyku opustit maso. Masopust samotný je však období, kdy se hoduje mezi dvěma postními dobami. Je to období, kdy si zatančit, porazit zvířata a najíst se zabíjačky, stejně jako napéct koláče a užít si hostinu. 

Během posledních tří dnů svátku se setkáváme s různými rituály. Jde o průvody masek, scénická vystoupení a taneční zábavy. Čeká nás spousta maškarních bálů a lidové zábavy. 

Pranostiky                              Jaké jest masopustní úterý, taková bude Veliká noc. Teče-li v úterý masopustní voda kolejem, bude úrodný rok na len. Masopust na mrazu – někdo přijde k úrazu.

Co znamenají masky? 
Nejstarší a nejtradičnější maskou, která nesmí nikdy chybět, je maska medvěda. Medvěd je oblečen do kožichu a má i medvědí hlavu. Přináší do vesnice plodnost a každá žena si s nim musí zatančit.

Medvědi ženy potom vyválí ve sněhu a tanec pořádně zapijí. Medvěda vede medvědář na řetězu. V čele průvodu jde biřic.

 

Maskují se ženy za muže a muži za ženy. Nejčastěji za nevěsty nebo ženy s dětmi. Ve správném průvodu nechybí ani zvířata. Slepice, sloni, koně, velbloudi, zkrátka na co si vzpomenete!

Kam na masopust vyrazit?
Pokud váháte, kam vyrazit, vězte, že čas máte až do úterka a místa, kde si ještě stihnete užít masopustu, jsou. Dobře se budete bavit v Praze, ale i v Dolních Počernicích nebo Kožolanech. Vyražte i do Petrovic nebo na Břevnovský masopust. Pokud to není příliš z ruky, zajeďte i do Českých Budějovic