Pražskou kandidátku ODS povede Černochová. Byla u nástupu Nečase i většiny průšvihů

Václav Klaus mladší
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Žádné velké drama se nekonalo. Pondělní sněm pražské ODS poslal do čela kandidátky Janu Černochovou, ze druhého místa půjde do podzimních sněmovních voleb Filip Humplík, ze třetího Václav Klaus mladší. Kdo čekal nějaké hádky a trhání vlasů, byl zklamán. 

Občanská demokratická strana do voleb pošle silný tým, o tom není sporu. Na druhou stranu je otázkou, zda to bude stačit a jestli už lidé stihli "zapomenout" na hříchy nedávno minulé, kterých měla strana na bedrech požehnaně. V každém případě optimismus členům pražské ODS nechybí. Nakonec, pokud by tomu bylo naopak, mohli by to zabalit rovnou. 

"Chceme být nadějí pro všechny lidi u nás, kteří chtějí žít ve svobodě. Pro všechny, kteří odmítají další a další zásahy státu do našich každodenních životů. Chceme, aby naše země byla bezpečná a prosperovala," řekla jednička pražské kandidátky Jana Černochová. Zároveň dodala, že má jasný cíl - volby vyhrát. 

Není kam sáhnout?

Faktem je, že Černochová není nijak "provařené" jméno, tudíž by mohla mít větší šanci než například bývalý primátor Bohuslav Svoboda, který je na kandidátce čtvrtý. Při bližším rozboru se však dozvíte, že starostka Prahy 2 je už od roku 2010 poslankyní, tedy od roku, kdy se do křesla premiéra dostal Petr Nečas. Byla tedy u většiny průšvihů, za které je ODS kritizována. Přesto na sněmu pražské ODS dostala silný mandát, jako lídryni kandidátky ji zvolilo 61 ze 66 delegátů. 

Vsadit na relativně neokoukanou tvář je jistě dobrá taktika. Ovšem je Černochová opravdu dostatečná záruka? Nebo je to z nouze ctnost, protože ODS prostě nemá kam sáhnout a z klobouku vytáhnout osobnost, která s minulostí nemá lautr nic společného? Uvidíme, za pár měsíců se dozvíme, jak na toto rozhodnutí voliči zareagovali. 

Klaus mladší takticky vyčkává

Druhou pozici kandidátky strany obsadil předseda pražské organizace a zastupitel hlavního města Filip Humplík. A třetí místo pro sebe získal stranický expert na oblast školství Václav Klaus mladší. Mnozí možná předpokládali, že se syn bývalého prezidenta dostane na čelo kandidátky. Jenomže on sám si nejspíš dobře uvědomuje, že by se až moc vystavil palbě. 

Mladý Klaus totiž po tatínkovi zdědil nespornou inteligenci a smysl pro politické pletichaření. První místo kandidátky znamená nejen velkou zodpovědnost, ale také být první na ráně, když se něco nepovede. A předpokládat, že ODS volby opravdu vyhraje? To asi nemůže ani ten největší optimista a milovník strany modrého ptáka. Klaus si tedy takticky počká a uvidí. Když se bude dařit, ze třetího místa se může dostat prakticky kamkoli. A když to nepůjde podle představ, tak určitě nepůjde na pranýř jako první...