Čipování psů: Dobrý nápad, nebo velký omyl? Možná oboje..

Pustíte ho z vodítka? A vrátí se zpět?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Otázky čipování psů dělí společnost na více než dva tábory. Nechat očipovat svého mazlíčka se mnoha chovatelům vůbec nechce. Jenže v tom případě jim hrozí až 50tisícová pokuta. Jaké jsou argumenty pro a proti a jak to pak funguje v praxi?

Čipování psů si upravuje každá obec podle sebe. V obcích, kde je povinné čipování, se vedou obecní registry. V obcích, kde tato povinnost není, žádné místní databáze nevznikají a majitelé čipovaných psů musí zadat číslo čipu do několika soukromých registrů, podle kterých by se pak mohl dát jejich pes, respektive oni, vypátrat. 

Čipovací povinnost není plošná, ale i kdyby byla, stejně s sebou přináší řadu komplikací. (Čímž nechceme zlehčit to, že nejednotnost v povinnosti mít očipovaného psa jen přidává na chaosu, který kolem čipování v České republice je.) Nefunguje například jeden jednotný web. Je jich celá řada. Navíc i čtečky a čipy jsou různé, od různých výrobců.

Obce si slibují ušetření peněz při hledání a dočasném ubytovávání zatoulaných psů. Povinnost platit se přesová na majitele psa, který musí zaplatit za očipování. Což je částka od 350 korun do 700 korun za jedno čipování. 

V obcích, kde platí povinnost mít očipovaného psa, hrozí za neočipovaného psa překvapivě vysoká pokuta. Můžete se dostat až na částku 50 tisíc korun!

Mnoho majitelů psů, kteří se rozhodnou pro čipování nebo kteří zkrátka žijí v obci, kde je tato povinnost tvrdě vyžadována, podstoupí návštěvu veterináře, který malý kovový čip vpraví dutou injekční stříkačkou do těla jejich psa. (Některé čipy mají úpravu, aby nebylo možné, že čip bude migrovat po těle psa. Všechny čipy pak mají povrchovou úpravu, která nezpůsobí, že by psí tělo čip nepřijalo.) Jenže tam nekončí veškerá práce, naopak!

Doma je nutné zaregistrovat číslo čipu a svou adresu a telefonní číslo hned do několika registrů. Jinak je čip naprosto k ničemu. Čip totiž nese jen konkrétní jedinečné číslo a není možné do čipu vložit právě už svou adresu. 

Najednou tedy vyvstává v hlavě otázka spoustě majitelů domácích zvířat. "V čem je tedy ten čip lepší než obyčejná psí známka, kde je moje adresa, telefonní číslo a může si ji přečíst kdokoliv i bez shánění policistů a zbytečných komplikací?" Otázka je to jistě pochopitelná a na svém místě. Tady jsou některé argumenty pro a proti čipování psů. Jak to vnímáte vy?

PRO

  • Psi se vždycky najdou, když je majitel zapíše do registru
  • Psi tím netrpí
  • Majitelé ušetří za známku
  • Pes nemusí nosit obojek se známkou
  • Pes i majitel jsou díky registru dohledatelní
  • Usnadňuje se cestování do zahraničí se psem (tam je čip povinný)

Známka se ztratí, tetování časem vybledne, ale čip je čitelný vždy

PROTI

  • Psi tím trpí (aplikace čipu malým psům je pro ně nadmíru stresující)
  • Je to další zbytečná povinnost pro majitele domácích zvířat
  • Byrokracie v nepřiměřené míře
  • Neexistuje jednotný registr
  • Jde o nahrávání si "kšeftů" mezi výrobci čteček a čipů a městy
  • Zbytečně vysoká pokuta, když pes nemá čip
  • Známka je lepší a praktičtější

Tabulka všech registrů, do kterých můžete zaregistrovat číslo čipu svého mazlíčka. Pokud dojde k jeho zaběhnutí, nezbývá než doufat, že právě s jejich pomocí bude váš psí nebo kočičí kamarád navrácen zpět domů.

Národní registr čipovaných zvířat

http://www.narodniregistr.cz/
Centrální evidence zvířat a věcí http://www.identifikace.cz/index.htm
Národní registr komory veterinárních lékařů http://www.vetkom.cz

Evropský registr čipovaných zvířat

http://www.europetnet.com/
Registr zvířecích čipů, identifikačních známek a tetování http://www.cipy-znamky.cz
Back Home

http://www.backhome.cz