Jaro se blíží, vykročte tou správnou nohou. Tipy, jak se dostat do pohody

 

Jarní počasí láká k pobytu na čerstvém vzduchu. Spojte příjemné s užitečným a zlepšete si chůzí kondici, načerpejte novou energii, pročistěte si hlavu a protáhněte celé tělo. Prospějete svému zdraví a navíc se budete cítit skvěle. Inspirujte se dnešními tipy, jak zařadit více chůze do vašeho života. Zhluboka se nadechněte a vykročte vpřed. 

Chůze je pohyb, který je člověku od přírody nejpřirozenější. Proto si často myslíme, že při ní nedosáhneme žádných cvičebních výsledků. Ale je to velký omyl. Chůze je naopak vynikající způsob, jak přidat do svého života pohyb. Více kroků vám také zlepší náladu, protože při chůzi vaše tělo přirozeně uvolňuje hormony štěstí, kterými jsou serotonin a dopamin.

Nastartujte tělo

Rozhodli jste se zařadit aktivní chůzi do denního režimu, ale jak začít? Pokud vůbec nejste zvyklí na pohyb, určitě není dobré start hned "přepálit". Optimální je postupně dosáhnout šedesát minut chůze denně. Ideální je zvolit svižnou chůzi každý druhý den, aby svaly měly čas na odpočinek a regeneraci. Tělu také prospěje lehké protažení před a po chůzi. Začněte nejdříve chůzí po rovině a až se vám zlepší kondice a budete se cítit jistější, můžete zvolit i kopcovitý terén.

Náročnost zvyšujte postupně

Méně než 5 000 kroků denně značí sedavý způsob života. Když se přiblížíte počtu 10 000 kroků denně, budete cítit velký rozdíl. Rozplánujte si však chůzi tak, abyste čas, rychlost a intenzitu zvyšovali postupně, jak se bude zlepšovat vaše kondice.

Sto až tisíc kroků navíc je drobná změna, která vás nebude stát skoro žádné úsilí. Pozměňte svoje zaběhnuté stereotypy třeba tak, že zaparkujete dál od supermarketu, vystoupíte z autobusu či tramvaje o jednu zastávku dříve nebo vyjdete schody a vynecháte jízdu výtahem. Není to žádná velká věda.

Tisíc až pět tisíc kroků navíc dosáhnete například tak, že se po obědě vydáte na dvacetiminutovou procházku. Dále vstávejte od pracovního stolu několikrát denně a dělejte pětiminutové chodící přestávky. Také při velkém úklidu bytu nebo domu aktivně zapojíte celé tělo a navíc spálíte nějakou tu kalorii navíc.

Pět tisíc až deset tisíc kroků navíc už je velký cíl. To odpovídá šesti až sedmi kilometrům denně. Ale ani to není nemožné. Zvolte cestu po schodech a ze schodů pětkrát až šestkrát denně, vezměte svého psa na dlouhou čtyřicetiminutovou procházku nebo si v práci udělejte dvě delší pauzy, které využijete pro svižnější procházku.

Ve dvou se to lépe táhne, proto si naplánujte procházku s parťákem nebo parťačkou. Společně vám cesta bude utíkat rychleji a ani si neuvědomíte, kolik kilometrů jste už ušli. Nenechte se odradit tím, že remcá. Prostě ho nebo ji čapněte a vyrazte.

Spočítejte si kroky

Investice do jednoduchého krokoměru se vám vyplatí. Můžete si ho připnout na oděv nebo ho mít v kapse či na ruce v podobě náramku. V dnešní době existuje také mnoho aplikací na měření kroků pro chytré telefony, které jsou zadarmo ke stažení.

Navíc se můžete zúčastnit různých soutěží a "chodeckých výzev", které byste mohli brát jako zábavnou a užitečnou startovací motivaci. A nezapomeňte, že každý krok se počítá. Když zvládnete tohle, můžete se pak pustit do většího dobrodružství, jakým je třeba běh. 

I když si třeba říkáte, že takovéhle rady jsou absolutní nesmysl a všechno dobře víte, zkuste to převést do reality. Uvidíte, že to až taková "brnkačka" není, protože začít je na tom vlastně vůbec to nejtěžší.